Amstel jeugdleden zeer succesvol op basisscholentoernooi voor teams 2013

Springschans - Regenboog 1 Regenboog 2

Op zondag 20 januari werd het basisscholentoernooi voor teams van de regio Amstelveen-Buitenveldert-Uithoorn gespeeld, zoals gebruikelijk bij Zukertort in Amstelveen. Van de 7 deelnemende teams kwamen er 3 uit Uithoorn; 2 teams van de Regenboog en 1 team van de Springschans. In alledrie de teams speelden Amstel jeugdleden mee.

Regenboog 1 bestond uit de Amstel spelers Frank en Wioletta, aangevuld met Pascal (die momenteel de Jeugd Activiteiten Pas lessen volgt) en River (die in de vakantie al eens bij de Amstel meegespeeld heeft). Regenboog 2 bestond uit Amstel speler Wilhelm aangevuld met Suraj (tot vorig jaar jeugdlid) en verder nog Simon en Ronan. Springschans bestond geheel uit Amstel jeugdleden : Sjoerd, Jorn Hansen, Erik en Pam. Alle teams speelden tegen elkaar, waardoor er 7 ronden gespeeld werden en elk team één keer een vrije ronde had.

In de eerste ronde hielden de teams van de Regenboog elkaar in evenwicht, terwijl Springschans een vrije ronde had. Daarna werd al snel duidelijk dat de strijd tussen de Uithoornse teams zou gaan. De teams uit Amstelveen bestonden voornamelijk uit jonge schakers die niet bij een club spelen. In de 3e ronde volgde de wedstrijd tussen Regenboog 1 en Springschans, die achteraf beslissend bleek. Regenboog 1 won met 3-1, door knappe overwinningen van Frank op Sjoerd, Wioletta op Jorn en Pascal op Erik. Pam redde de eer van de Springschans.

Springschans was hierdoor enigszins van slag want ze speelden in de 4e ronde gelijk tegen een team van Martin Luther King. De Regenboog teams bleven maar winnen, tot de wedstrijd in de 6e ronde tussen Springschans en Regenboog 2. Suraj won wel van Sjoerd, maar met overwinningen van Jorn op Simon, Erik op Wilhelm en Pam op River werd het 3-1 voor Springschans. Springschans was hierdoor terug in de race en won de rest van zijn wedstrijden met overmacht.

De beslissing viel in de laatste ronde. Regenboog 2 was vrij en Springschans won eenvoudig met 4-0 waardoor Regenboog 1 één punt moest halen. De wedstrijd verliep echter moeizaam, want Frank verloor onnodig op bord 1. Wioletta trok de stand weer gelijk, maar het werd duidelijk dat River het niet zou gaan redden op bord 4. Het kampioenschap lag in handen van Pascal, die moest winnen. Hij stond beter, maakte het nog even spannend, maar besliste de partij uiteindelijk in zijn voordeel en bezorgde dus Regenboog 1 de titel.

Topscorer van het toernooi werd Suraj die als enige een 100% score behaalde en dat nog wel aan bord 1. Nu zijn voetbaltraining is verplaatst van de woensdag naar de donderdag zou hij weer terug kunnen komen bij de Amstel... Wij hopen je binnenkort weer op de club te zien, Suraj! De deur staat wagenwijd open.
Pascal was de grote verrassing van het toernooi. Hij schaakt pas sinds kort, maar wat hij nu al op het bord liet zien was indrukwekkend, en dit geldt ook voor zijn score van 5½ uit 6. Wij hopen hem na de Jeugd Activeiteiten Pas lessen als Amstel jeugdlid te kunnen begroeten.

De overige scores van de Regenboog spelers waren: Wioletta 5 uit 6, Frank 4 uit 6, Wilhelm, Simon en Ronan 3 uit 6 en River ½ uit 6. Voor de Springschans scoorden Jorn, Erik en Pam allemaal 5 uit 6 en Sjoerd 3 uit 6.
Door deze uitslag plaatsten zowel de Regenboog als de Springschans zich voor de volgende ronde op 9 maart. We zijn benieuwd hoe dat zal gaan...