Amsteljeugd in de prijzen bij Grandprix toernooi Het Probleem

Afgelopen zondag 7 april vond alweer de laatste GP van het seizoen plaats bij schaakvereniging Het Probleem te Amsterdam. Het was een gezellig en gemoedelijk verlopen toernooi. In de ruimte naast de schaakzaal stond een standje met schaakmaterialen en de jeugd kon daar tegen de Beer spelen. Ook kon je spelen met diverse spellen raindropchess en een schaakbordspel waarbij bij elke zet het bord onderste boven gekeerd werd. De ene speler had aan de ene kant van het bord zijn stukken staan, de andere aan de ander kant. En zo moest je dus tegen elkaar schaken. Een zeer goed geheugen was dus een pre.

Er waren 62 kinderen verdeeld over 8 tafels. Van SV de Amstel waren er vijf spelers komen opdagen. Natuurlijk waren de vier diehards aanwezig: Sipke, Romke, Calvin en Elysa. Dit keer was ook Jorn Weber verschenen. Naast zijn schaakpartijen kreeg hij van Romke ook les in raindropchess en hebben ze samen heerlijk genoten van dit spel.

Sipke werd ingedeeld aan tafel 2, Calvin aan tafel 4, Jorn aan tafel 6 en Romke en Elysa zaten aan tafel 7. Het verschil in indeling tussen Calvin en Jorn en dat Romke en Elysa samen aan een tafel speelden was even een verrassing maar de heren en dame gingen met volle moed aan de slag. Elysa had het zwaar. Ze wist de eerste partij te winnen, maar moest daarna 3 nullen incasseren. Gelukkig had ze daarna een winstpartij, maar daar bleef het voor deze dag ook bij. Romke verloor de eerste partij, maar kwam toen goed op dreef. De ene tegenstander na de andere moesten het afleggen tegen hem. Hij verzamelde zo 6 punten.

Jorn had ook een goede dag. De eerste en vierde partij moest hij de punten laten liggen maar daarna wist hij alle punten binnen te halen. Ook Calvin had het zwaar aan tafel 4. Toch wist hij 3 winstpunten te behalen. Sipke begon met een winstpunt maar behaalde daarna drie nullen. Na deze vierde wedstrijd kwam hij lachend vol zelfspot naar me toe, met de opmerking: "mam, ik speel vandaag zó slecht, ik gaf nu zelfs mijn dame weg in de vijfde zet!" Heerlijk om te zien dat hij steeds beter kan relativeren, die slechte partij achter zich liet en gewoon door ging met de volgende partij. Hij wist meteen weer een punt binnen te halen. Uiteindelijk behaalde hij 3 punten uit 7.

Bij de prijsuitreiking waren er vele bekers. Niet alleen de tafelprijzen maar ook de periodebekers en een beker voor de snelste stijger. Sipke viel op zijn tafel niet in de prijzen maar kon toch met een beker naar huis. Hij behaalde de tweede prijs in de B/C categorie. Calvin redde het ook niet aan zijn tafel, maar ook hij ging naar huis met een beker, namelijk de derde prijs in de D categorie. Jorn had 5 uit 7 punten en wist daarmee de derde tafelprijs binnen te halen. Hij moest twee spelers voor zich laten die 6 uit 7 punten hadden. Elysa had helaas niet voldoende punten voor een beker, maar heeft dapper mee gestreden in een voor haar te zware tafel.

Romke was overtuigd dat hij de eerste prijs zou krijgen met 6 uit 7. Kreeg hij de tweede prijs uitgereikt. Dante had 6 uit 7 punten en kreeg de eerste prijs. Gelukkig was hij zo ad rem om meteen aan te geven dat Romke toch echt van Dante gewonnen had. Ja zei de leiding maar jij hebt 5 uit 7. Ik had alles bijgehouden en ik had toch echt 6 uit 7. Dus na de prijsuitreiking zou de discussie voortgezet worden. Toen bleek daar waar ik een gewonnen partij had staan in de 5e wedstrijd de tafelbegeleidster een nul had staan. Romke was ervan overtuigd dat hij die wedstrijd gewonnen had.

Gelukkig was zijn tegenstander van die wedstrijd er nog. Dus vroegen we aan Quintijn wat hij tegen Romke had gedaan. Ja zegt hij die heb ik verloren. Dus Romke had gelijk en kwam doordat hij van Dante had gewonnen op 1. Quintijn verloor hiermee een punt en daarmee ook zijn derde plaats. Heel grootmoedig zei hij dat Luc dan toch zijn beker kreeg! Omdat Dante al op weg naar de auto was, spurtte Romke hem achterna om zijn welverdiende beker terug te halen. Ik was even bang dat hij dwars voor de auto was gaan liggen om ze tegen te houden maar gelukkig stonden ze nog stil. Na uitwisseling van de bekers, bleek dat Luc al naar huis was. Quintijn mocht nu zijn beker behouden en dat is wel verdient na zo veel sportiviteit en grootmoedigheid!

Jolande