Veel Amsteljeugd actief bij GrandPrix Zukertort
 

Het leek wel een clubavond van SV de Amstel op zaterdagmiddag 22 september in het Amstelveense Keizer Karel College! Maar liefst 13 jeugdleden van de Amstel deden mee aan het eerste GrandPrix toernooi van het nieuwe seizoen bij Zukertort. Naast ervaren 'toernooitijgers' als Sipke, Kees, Paul, Calvin, Erik en Okke deden ook Tim Heemskerk, Jade, Lex, Wioletta, Wilhelm, Faye en Elysa mee. Voor sommigen was het hun eerste echte schaaktoernooi, dus dat was best wel spannend.

Er waren 49 deelnemers die in 5 groepen van 8 en één groep van 9 spelers verdeeld waren. De Amstel was in iedere groep vertegenwoordigd, maar groep 5 sprong er toch wel uit want die bestond voor de helft uit spelers van de Amstel.

In groep 6 speelden de jongste kinderen en voor de Amstel waren dat Wilhelm en Elysa. Ze deden het prima, maar er bleken toch een aantal kinderen in deze groep te zitten die al wat verder waren. Wilhelm scoorde 2½ uit 8 en Elysa wist toch een partij te winnen en speelde ook nog een keer remise, waarmee ze 1½ punt behaalde.

Groep 5 was de Amstel-groep met Erik, Lex, Wioletta en Faye. Erik begon met twee nederlagen, maar herstelde zich goed en won 4 van de 5 overige partijen. Wioletta begon juist uitstekend met 2½ uit 3, maar helaas bleef het bij die 2½ punt. Lex en Faye wisten beiden éénmaal te winnen en éénmaal remise te spelen en haalden dus 1½ punt.

In groep 4 speelden drie Amstel-leden mee, waarvan Calvin het hoogst eindigde. Met een uitstekende score van 5 uit 7 eindigde Calvin als tweede in deze groep en kon dus een beker mee naar huis nemen. Okke begon prima met twee winstpartijen, maar viel daarna iets terug en eindigde tenslotte met een score van 3 uit 7. Jade was eigenlijk een groep te hoog ingedeeld en had het moeilijk, maar wist toch een partij te winnen.

In een sterk bezette groep 3 speelde Tim Heemskerk mee en ook hij was te hoog ingedeeld. Tim deed zijn best, maar zijn tegenstanders waren gewoon beter. In groep 2 was er echter wel weer succes voor de Amstel in de vorm van een tweede plaats voor Kees, die een sterk toernooi beloond zag met een beker.

In de hoogste groep twee Amstel deelnemers. Sipke speelde voor het eerst in de hoogste groep van een GrandPrix en wist keurig twee partijen te winnen. Paul heeft in het verleden al heel wat GrandPrix toernooien gespeeld, maar had er nog nooit één gewonnen. Ditmaal was hij echter onbetwist de sterkste, want hij won alle zeven partijen. De partij in de eerste ronde tegen Sipke was nog de lastigste, maar Sipke moest nog even wennen aan het speeltempo van 15 minuten en verloor door tijdsoverschijding.

Al met al een gezellige middag en met de aanwezigheid van zoveel Amstel jeugdspelers kunnen we spreken van een zeer geslaagd toernooi.

Dwayne