Terug naar wedstrijdschema
Amstel 1 verliest met 6 - 2 van DSC 3
DSC 3 (2033) Amstel 1 (1929) 6 - 2
Wim Kortis (2182) Theo Hendriks (1954) ½ - ½
Richard Oranje (2111) Patrick van Lommel (2025) 1 - 0
Jan-Peter van Zandwijk (2049) Rik Könst (2053) ½ - ½
Lucien van de Lisdonk (2034) Piet Geertsema (1941) 1 - 0
Pieter Buzing (2044) Jan Brugge (1873) 1 - 0
Erik Biemans (1990) Jasper Snijders (1853) 1 - 0
Roland ten Have (2002) Carel Kok (1898) 0 - 1
Willem-Jan van de Broek (1850) Ysbert van Hoorn (1831) 1 - 0
Een nieuwe krachtinspanning van ons eerste bleek niet genoeg om een punt weg te snoepen uit Delft. Ook al speelde Delft met een aantal invallers (immers hun eerste en tweede moet ook steeds op dezelfde dag aantreden), het gemiddelde ratingverschil was meer dan 100 punten.

In het begin leek het erop dat rating er niet toe doet: Carel versloeg zijn tegenstander die precies zoveel rating punten meer heeft als het verschil van de gemiddelden van de teams. Volgt u mij nog? Vervolgens vond Theo het weer nodig zijn befaamde remise aanbod te doen in een += stelling. Wim vertrouwde het niet helemaal, vond dat hij moest oppassen en accepteerde het aanbod. Natuurlijk was ik tevreden, immers het lukt me niet vaak een remise te pakken tegen een bijna 2200 speler.

Helaas speelde daarna het rating-spook daarna wel op. Patrick pareerde alle diepe dreigingen, maar zag een eenvoudige dreiging over het hoofd en moest opgeven. Jan Brugge verloor ook vrij snel, ik heb niet gezien hoe... Als captain was ik nog steeds positief gestemd omdat een 4 - 4 uitslag nog tot de mogelijkheden behoorde. Rik stond minimaal gelijk en Ysbert en Piet hadden goeie kansen, zo leek het. Helaas vergat Piet een kwaliteit te winnen, waarmee hij het spel prima gaande had kunnen houden. Zijn tegenstander zou dan wel voldoende compensatie hebben gehad, maar alles was nog mogelijk geweest. In plaats daarvan speelde Piet het subtiele Kg7 om via de h-lijn te gaan aanvallen met zijn toren(s). Helaas kwam het daar niet van omdat zijn tegenstander de aanval overnam, dames ging ruilen en twee gezonde pionnen over hield. Piet hield het daarom snel voor gezien.

Omdat ook Jasper door zijn tijd en stelling ging was ons verlies een feit. Maar wat leuk was, was het gevecht op bord acht van Ysbert. Ook al had hij tussen de 30e en 40e zet steeds tussen de één en twee minuten bedenktijd, hij kwam steeds beter te staan. Toen de tijdcontrole was gehaald, had Ysbert 'alle tijd' om rustig de (veel) betere stand te gaan verzilveren. Toen het bijna zover was, speelde onze man echter te impulsief en kon zijn tegenstander - die zich aan een laatste strohalm vasthield: een kwaliteitsaanbieding die giftig was wegens een vervelend mat (bestaat dat?) op de onderste rij de partij naar zijn hand zetten. Ysbert leverde het paard waarmee hij de kwaliteit wou winnen in en verloor het eindspel, waarin zijn twee extra pionnen uiteindelijk niet opgewassen waren tegen de witte loper. Ysbert was nog taai, maar helaas, het mocht niet baten.

Aan het eind kunnen we dan toch weer concluderen dar rating niets zegt, want we hadden volgens de statistieken 2.88 punt moeten halen en werden afgescheept met 2... We staan nu op de gedeeld 7e plek met HWP Haarlem 2. Wij hebben de nummers één en twee al gehad, onze drie concurrenten kunnen dat nog niet zeggen... we houden daarom de moed er gewoon in !!! Wel spelen we tegen nummer drie de komende ronde...

Theo Hendriks