Terug naar wedstrijdschema
Amstel 1 verliest met 6-2 van sterk Paul Keres 2
Amstel 1 (1898) Paul Keres 2 (2105) 2 - 6
Rik Könst (2053) Bert Both (2149) ½ - ½
Patrick van Lommel (2025) Wesley Vermeulen (2254) 0 - 1
Theo Hendriks (1954) Marijn Otte (2157) ½ - ½
Carel Kok (1898) Erik Oosterom (2102) ½ - ½
Jan Brugge (1873) Hein Piet van der Spek (2074) 0 - 1
Olivier Marincic (1700) Daan Schönberger (2083) ½ - ½
Jasper Snijders (1853) Simon Kronemeijer (1951) 0 - 1
Ysbert van Hoorn (1831) Elmer van Veenendaal (2067) 0 - 1
Tja, als bord 8 van de tegenstander een hogere rating heeft dan bord 1 van je eigen team en er geenszins sprake is van een tactische opstelling, dan weet je dat je aan de bak moet (ook gij Theo ...). En dat deden de Amstel-spelers dan ook. Patrick speelde op bord 2 tegen het rating kanon Wesley Vermeulen (2254), wat prima ging. Na de opening en in het middenspel was er sprake van een gelijke stand. Rik met zwart op bord 1 leek zich ook weer prima te handhaven tegen een op papier sterkere tegenstander. Jan Brugge vloog een ex-hoofdklasser naar de keel op zijn eigen vertrouwde manier. Eigenlijk speelde Jan zijn 200 Elo punten hoger gerate tegenstander gewoon soepel van het bord. Carel had een 2100+ speler in de remisetang na een Caro-Kann. Een remise aanbod volgde maar werd afgeslagen (tja, als je 204 elo-punten meer hebt dan wil je het nog even proberen). Olivier wilde graag wit omdat hij aan de studie is en dat wou uitproberen. Hij verving Piet, die op de speeldag 70 werd en dat vierde in Rome. Theo kreeg een deja vu en ontwaarde een stelling met zwart die hij een aantal jaren eerder met wit had gespeeld. Jasper kwam een pionnetje voor in een ietwat onduidelijke stelling. Ysbert deed niet onder voor zijn tegenstander, hoewel deze wel 236 elopunten meer noteerde. Wat leest u dan: inderdaad, ongeveer 4 - 4; zo begonnen we.

Theo's tegenstander speelde geen Lc4-b5, wat Theo zelf wel speelde in die jaren eerder gespeelde partij tegen De Uil. Daarom maar een thematisch stukoffer gedaan, waardoor een iets betere stand voor zwart ontstond. En ook al was hij het niet van plan, even later kon hij het toch niet laten. Een remise aanbod. Volgens bord 1 een zwaktebod; psychologische ondersteuning schijnt nodig te zijn nu het nog kan. Maar goed, het voorstel werd geaccepteerd. Het leek mij prima omdat Jan Brugge goed stond en op de andere borden het ook min of meer gelijk stond. Inmiddels had Jan zijn virus weer te pakken. Overmand door 'en dan komt het sterke Pg3+' werd de stelling snel doorgespeeld. Het kon sterker, maar nog steeds was de stelling gewonnen voor Jan. Helaas speelde Jan het vervolg ook niet optimaal en was de winstaanval verkeken. Het is mij opgevallen dat Jan op de verkeerde ledematen gaat zitten. Hij vouwt zijn benen tussen de stoel en romp, maar zou eigenlijk beter op zijn handen kunnen gaan zitten. De handjes zitten te los omdat de adrenaline door het hoofd suist. Maar ik blijf er vertrouwen in houden, Jan weet elke keer zijn tegenstanders te verrassen, het moet een keer goed aflopen.

Inmiddels waren er ook drie remises bijgezet op het score formulier. Carel's tegenstander moest echt in de remise berusten, Olivier speelde zeer sterk zijn voorbereiding uit en maakte remise tegen 2083 (het verschil was maarliefst 383 ratingpunten ... Hulde dus!). Rik heeft één zet gewonnen gestaan, kreeg op een gegeven moment een remise aanbod toen hij drie pionnen voor een stuk had en nam dat aan nadat hij van de teamleider 'zelf mocht kiezen'. Het bleek dat de tegenstander teveel onder de indruk was van de klok of stelling (of van Rik?!), want Rik stond eigenlijk verloren hoorde ik. Na 2 - 2 door de remises en 2 - 3 door het verlies van Jan was het nog steeds mogelijk om 4 - 4 te halen. Ysbert stond namelijk een pion voor in een duidelijk betere stelling en Jasper had zijn pionnetje extra ook nog, maar het was een moeilijke stelling. Bij Patrick begon zich langzamerhand - in een voor de leek remise-achtige stelling - het ratingverschil te manifesteren. Ook al gaf de telefoon na afloop aan dat de stelling -0.07 voor zijn tegenstander was (dat noemen we gelijk), had deze wel de kansen en wist door optimaal spel, na wat kleine onnauwkeurigheden van Patrick, de partij naar zijn hand te zetten.

Nou, dan moesten Jasper en Ysbert toch echt winnen om een matchpunt af te snoepen. Jasper lukte dat helaas niet, ook al heeft hij lang gevochten. De kansen waren gedraaid en zijn tegenstander maakte het gedecideerd af (2 - 5). Ysbert stond nog steeds gewonnen, maar dat vereiste wel behoorlijk wat techniek. En ook al speelde hij veelvuldig de beste zet, er waren ook mindere bij en langzamerhand werd de stelling overgenomen door de tegenstander die het punt uiteindelijk binnensleepte. Dus toch nog een (geflatteerd?) 2 - 6 verlies. Ik zag dat we daarmee toch nog een overscore van 0.08 haalden op de statistieken ...

Carel, Patrick en Theo sloten de vierde ronde af met een bezoek aan de Griek. Een leuke afsluiting van een gezellige dag, waar we ons goed geweerd hebben maar helaas geen matchpunt scoorden. Er staan nog wel steeds twee teams onder ons, dus handhaving is nog prima mogelijk. De volgende wedstrijd tegen HWP Haarlem 2 is daarbij erg belangrijk. Komt u kijken? Het is thuis op zaterdag 16 december in onze eigen speelzaal.

Theo Hendriks