Terug naar wedstrijdschema
Amstel 3 wint uitwedstrijd tegen KLM-Pegasus 1
KLM-Pegasus 1 (1633) Amstel 3 (1653) 3½ - 4½
Lucas den Boer (-) Richard Piller (1731) 1 - 0
Rakesh Pai (1694) Koen Beentjes (1667) ½ - ½
Michiel Haak (1568) Olivier Marincic (1700) 0 - 1
Chris Kerkhoff (1691) Cora van der Zanden (1657) 1 - 0
Gerben Zeilinga (1568) Evert Bosman (1700) 0 - 1
Paul Muiser (1652) Hugo Jansen (1580) 0 - 1
Léon van Hedel (1607) Lex van Hattum (1643) 1 - 0
Piet Avis (1650) Jan van Willigen (1545) 0 - 1
Een spannende wedstrijd zou het worden want de nummer één, KLM-Pegasus, zou tegen de nummer twee, Amstel 3, gaan spelen. Opmerkelijk was het feit dat voor het eerst sinds het bestaan (1932) van De Amstel alle leden zelfstandig naar het wedstrijdlokaal gingen. Lex kwam helemaal uit Oosterbeek, maar kon daardoor nog wel even bij zijn kleinzoon zijn die ook lid is van onze jeugdafdeling.

Lex was om 9 uur al klaar nadat hij overzag dat zijn dame die een pion op c7 sloeg geslagen kon worden door een toren op f7. Koen offerde een paard voor enkele pionnen, heeft gewonnen gestaan, maar dat was allemaal zo diep dat hij waarschijnlijk toch wel tevreden was met een remise. Huug speelde rustig en degelijk en kwam vier pionnen voor te staan wat hem een punt opleverde. Richard kwam goed uit de opening maar toen hij naliet om het centrum te openen kreeg zwart tegenkansen op de damevleugel waarna de witte stelling ineens instortte.

Cora speelde in de opening b6 ipv c6 waardoor de damevleugel gatenkaas werd en Cora alleen maar tot verdedigen kwam, wat tenslotte verkeerd afliep. Olivier was op de derde zet al uit zijn nieuwe openingsboek want de variant die op het bord kwam had hij nog niet bestudeerd. Toch wist hij een aanval op te zetten via de half open h-lijn, nadat hijzelf de lange rochade had gedaan. Tenslotte ging zijn opponent door de vlag, omdat de stelling zo complex was geworden dat hij geen keuze wist te maken.

Jan Bosman had vanaf het begin het initiatief met veel ruimtewinst. Toen de tijd begon te dringen voor de tegenstander verorberde Jan een belangrijke pion waardoor hij tenslotte drie verbonden vrijpionnen kreeg op de koningsvleugel. Even later won Jan waardoor de stand 3½ - 3½ werd. Jan van Willigen had een zware verdedigingspartij achter de rug waarbij zijn tegenstander gewonnen heeft gestaan maar het niet zag. Toen Jan een belangrijke pion won op de koningsvleugel en een kwaliteit was het een kwestie van techniek om het af te maken. Dat deed Jan voortreffelijk, waardoor we met 4½ - 3½ winst op de eerste plek staan in de 2e klasse B.

Piet Geertsema