Terug naar wedstrijdschema
Amstel 5 wint met overmacht van Caïssa 11
Caïssa 11 (1267) Amstel 5 (1387) 1½ - 6½
Jaap van Velzen (1463) Henk van Lonkhuyzen (1484) 0 - 1
André Timmer (1324) Dwayne Oomen (1529) 0 - 1
Dick van Dam (1383) Tom van der Zee (1373) 1 - 0
Debby Nieberg (1475) Jan Röling (1495) ½ - ½
Anneke Wiggelendam (1270) Tim van Rijsse (1104) 0 - 1
Jan Wieringa (1107) Nick Strubbe (1404) 0 - 1
Jan van der Pouw (1063) Jorn Weber (1294) 0 - 1
Roel Polak (1049) Martin Steunebrink (1413) 0 - 1
Na de overwinning op Caïssa 10 afgelopen december reisde het Amstel 5 team vol optimisme af naar het Roelof Hartplein voor de wedstrijd tegen Caïssa 11. Mede gezien de rating-verschillen in ons voordeel zou Amstel 5 toch ook van Caïssa 11 moeten kunnen winnen. Dit bleek inderdaad het geval en ook de cijfers waren zeer overtuigend: 6½ - 1½

We begonnen wel met een tegenvaller. Tom had een interessante partij en zette zijn tegenstander zwaar onder druk. De aanval sloeg echter niet door en de tegenstander ging van verdedigen over naar aanvallen. Een leep zetje doorzag Tom niet en hij verspeelde hierdoor de partij. Jan speelde tegen invalster Debbie een agressieve opening waarbij de pionnen geen zet deden; de paarden, dame en lopers bestreden elkaar. Toen de rust weergekeerd was, kwam Jan onder druk te staan en hij vreesde dat op a6 een loper geofferd ging worden. Een geniepige mat in vier lukte net niet, waarna besloten werd tot remise.

De jeugd had echter een prima avond want zowel Tim, Nick als Jorn wisten hun partijen te winnen. Tim won dankzij een tussenzet een paard en speelde het vervolgens keurig uit. Nick bouwde na een lastige opening zijn voordeel steeds iets uit. Hij won een pion, toen nog één en hij leidde het voordeel keurig naar winst. Jorn had het in het begin ook lastig, maar ook hij wist de partij te keren in zijn voordeel. Omdat ook Martin de winst wist binnen te halen was de overwinning op dat moment al een feit.

Ikzelf had na een Siciliaanse opening een iets betere stelling, omdat mijn tegenstander een rommelige pionnenstructuur had met een paar zwakheden. Zijn koning was daardoor allesbehalve veilig en dat brak hem op. Toen hij met zijn dame in de aanval ging kon ik met mijn dame en paard zijn stelling binnenkomen en na wat schaakjes stonde hij mat. Henk speelde naar eigen zeggen een 'wild-west' partij, waarbij hij een loperoffer op h2 tegen kreeg dat hij niet kon aannnemen. Het mat leek nabij, maar hij wist zich er toch uit te draaien en had op een gegeven moment zelfs twee pionnen voorsprong in het eindspel. Met nog weinig tijd op de klok gaf hij eerst een pion weg, bood toen remise aan (dat werd afgeslagen) en won vervolgens toch de partij nog.

Amstel 5 staat er goed voor met 6 punten uit 4 wedstrijden en in februari komt de ongeslagen koploper ENPS naar Uithoorn en kunnen we bij winst zelfs de koppositie overnemen...

Dwayne Oomen