Terug naar wedstrijdschema
Het seizoen van Amstel 5 in vogelvlucht - door Tim van Rijsse
De Raadsheer 4 Amstel 5 3½ - 4½
Peter van Nijen (1689) Dwayne Oomen (1529) 0 - 1
Peter de Leeuwe (1551) Martin Steunebrink (1413) ½ - ½
Bert Bergshoeff (1481) Jan Röling (1495) 1 - 0
Henny Heima (1527) Tim van Rijsse (1104) 0 - 1
Gerben Houba (1433) Nick Strubbe (1404) 1 - 0
Maurice Buzink (-) Jorn Weber (1294) 0 - 1
Marie Boomgaard (1336) Ton Kraaij (1271) 0 - 1
Eric Mol (1561) Romke de Boer (-) 1 - 0

Dames en Heren, welkom bij het verslag over het avontuur van Amstel 5. Ik ben Tim van Rijsse en ik heb de eer gekregen om u mee te nemen met alle ups en downs van Amstel 5. Deze ploeg werd in 2017 voor het eerst opgericht vanwege het groot aantal enthousiaste schakers die extern willen spelen van deze schaakclub de Amstel. Doordat er zoveel mensen extern wilden spelen werd er leven geblazen in het legendarische team Amstel 5. Dit team begon als de nieuwe kinderen op het blok, maar groeide al snel uit tot een lokale bekendheid. In dit verslag ga ik vertellen hoe dit team zo legendarisch is geworden en heeft gestreden door het jaar heen.

De eerste partij was lastig met een 3 - 5 verlies tegen TOG 1. Geen best begin, maar dit team wist snel de flow te vinden met de eerstvolgende wedstrijd gelijk een winst tegen Amsterdam west 10! Hierna kreeg dit team de smaak te pakken en kwam er winst na winst. Tegen Caïssa 10, tegen Caïssa 11, tegen ENPS 6, tegen Oosten-Toren 4. Amstel 5 was niet te stoppen tegen deze grote namen! Hierna kwam een gelijkspel tegen MSK 2. Nog steeds een goede score, dacht Amstel 5. Zolang we maar de volgende weer winnen. Maar de volgende wedstrijd verloor Amstel 5. Na de winst streak leek Amstel 5 op het kampioenschap af te stuiven maar dit verlies bracht het team in groot gevaar.

Nu was er slechts één kans om de eerste plek te krijgen. Om eerste te worden moest de nummer één, ENPS 6 verliezen van de nummer zes, TOG 1. Maar Amstel 5 moest eerst winnen tegen de nummer 8, de Raadsheer 4. Hiervoor zou wel training nodig zijn. Veel training! Al weken was het team van Amstel 5 aan het trainen. Week in, week uit. Elke keer op precies hetzelfde tijdstip paraat staan voor de training. Sommige leden tot midden in de nacht door. Dit team wist dat alles zou afhangen van de laatste wedstrijd, en na het verlies van de laatste keer was de Amstel 5 klaar om te trainen totdat het team zou winnen. Maar dit bleek nog niet zo makkelijk te zijn. Het bleek een wedstrijd te worden voor de geschiedenisboeken.

Het begon allemaal niet goed. Ons opkomend talent Nick zette zet na zet die niet overtroffen kon worden. Maar zijn tegenstander deed net zo goede zetten. Een gevecht tussen titanen waarbij de tegenstander van Nick een net betere zet deed waardoor hij de partij won, 0 - 1 achter. Ook bij Romke was het een spektakel. Al snel had Romke het voordeel gepakt met een pion en dit voordeel weten vast te houden voor maar liefst 18 zetten! U leest het goed. Geen 16 maar 18 zetten! Helaas had de tegenstander van Romke vele truckjes geleerd door de jaren heen en sinds hij al 92 jaar oud was wist hij alle trucks om tegen Romke een winst te behalen, 0 - 2 achter. Gelukkig stapte Jorn snel op om het team weer naar winst te helpen. Al van tevoren was er een plan bedacht wat tot de stap precies moest worden uitgevoerd! Het leek een saaie schaakpartij te worden: veel afruilen en een gelijke stand, maar dit was allemaal onderdeel van Jorn's plan. Hij wachtte op het goede moment en wist dat al zijn stukken goed stonden. Jorn had de tegenstander in een val geleid door positioneel beter te spelen en hierdoor zorgde hij ervoor dat de Amstel 5 weer hoop had, 1 - 2.

Onze jonge krachten hebben gestreden en een geweldig resultaat gehaald, maar dit is slechts de helft van Amstel 5. Dit team heeft ook de ervaren krachten die keer op keer een sterke partij spelen. Maar de Raadsheer 4 had ook zijn eigen ervaren krachten meegebracht. Een ware krachtmeting waarbij er slachtoffers waren aan beide kanten. Ton was overwinnend terwijl Jan had verloren, en Martin heeft gelijk gespeeld. Een prachtig resultaat van deze mannen. Maar het stond nu wel 2½ - 3½ achter. Nog één verlies en de avond was verloren.

Gelukkig had Tim (your's truly) het volle vertrouwen dat hij de partij ging winnen. Al vroeg in de partij had Tim een pion gewonnen en wist dit een lange tijd vast te houden. Later kwam er nog een tweede pion bij, toen had Tim hoop dat hij ging winnen. Door de partij rustig uit te spelen en veel af te ruilen wist Tim nog een pion te winnen en het spel goed uit te spelen. Het stond nu 3½ - 3½. Alles lag nu aan de laatste partij. En deze partij lag in de handen van Dwayne Oomen. De enige echte, lid van de legendarisch Oomen familie en teamcaptain van Amstel 5. Maar deze Legende was tegen een ervaren uitblinker en Dwayne heeft het geweten. Hij stond een Loper achter en de partij was aan zijn einde. De tegenstander had zijn loper, toren en dame in de aanval en Dwayne leek reddeloos verloren. Maar hij had zijn stelling berust op een laatste hoop. Een klein idee, maar het zou genoeg zijn! Onlangs dat Dwayne een loper achterstond wist hij mat te zetten! Een echte legende en lid van de Oomen familie. Door deze winst hebben we uiteindelijk maar net gewonnen met 4½ tegen 3½.

Nu denkt u misschien: "Gelukkig, toch nog een goed einde." Maar helaas, het team op nummer één had gewonnen dus we zijn niet eerste geworden. Maar we zijn wel op het debuut van Amstel 5 tweede geworden in de poule. En ik ben er trots op! Hoeveel teams kunnen nu zeggen dat ze gemiddeld tweede zijn geworden in de poule, en dat terwijl er zulke grote namen meespeelden? Ook heeft dit team gewonnen van de uiteindelijke nummer één en naar mijn mening zijn al deze prestaties geschiedenisboekwaardig!

Tim van Rijsse