Terug naar wedstrijdschema
Amstel 1 begint seizoen met ruime overwinning op Kennemer Combinatie 4
Kennemer Combinatie 4 (1586) Amstel 1 (1971) 1½ - 6½
Keimpe Knijft (1791) Rik Könst (2055) ½ - ½
Frans van Casteren (1736) Patrick van Lommel (1987) ½ - ½
Michiel Terwee (1579) Wim Eveleens (1966) 0 - 1
Frank Sala (1564) Willem Hensbergen (2101) 0 - 1
Sybe Terwee (1564) Theo Hendriks (1984) 0 - 1
Ad Gorissen (1521) Carel Kok (1933) 0 - 1
Hugo Post (1504) Piet Geertsema (1909) 0 - 1
Henk Roosink (1431) Olivier Marincic (1829) ½ - ½
Het was duidelijk dat Amstel 1 op papier sterker was dan Kennemer Combinatie 4, maar goed dat dat zegt niks over de uitslag die door onderschatting, te passief spel, en spelers die boven zichzelf uitstijgen zomaar anders kan uitvallen.

Aan bord 1 speelde Rik een interessante opening. Geen tijd te verliezen, meteen voor de aanval. Zijn stelling leek na de opening kansrijk maar na stukkenruil leek de aanval afgeslagen en werd besloten tot remise. Patrick speelde op bord 2 degelijk, bouwde druk op naar de witte stelling, maar had vermoedelijk onvoldoende - uiteindelijk werd ook hier het punt gedeeld.

Wim aan bord 3 speelde goed tegen zijn jeugdige tegenstander. Met veel actievere stukken en ruimte voor wit en een minder veilige zwarte koning won Wim een pion, en belangrijker - zwart hield een dood paard over. Hoewel taai werd verdedigd en gezocht naar tegenspel won Wim de partij. Willem op bord 4 had niet de meest interessante KNSB dag in zijn carriere. Wit werd in beperkte tijd van het bord gedrukt.

Theo op bord 5 moest er hard voor werken, maar dat betaalde zich iets voor de tijdscontrole uit. Meer ruimte en activiteit van de witte stukken en nauwelijks bewegingsvrijheid voor zwarte stukken met dreigend stukwinst dwong zwart tot opgave. Ook op bord 6 was er flinke strijd: na veel gepositioneer was er na uiteindelijke ruil van stukken een pionneneindspel met beiden een toren waarin wit goede kansen leek te hebben maar waar Carel toch aan het langste eind trok.

Piet had niet een hele boeiende middag, aangezien hij in de opening een stuk cadeau kreeg en daarmee de partij (hoewel zijn tegenstander nog lang probeerde of er nog wat in zat - Piet liet duidelijk zien dat dat niet het geval was). Olivier op bord 8 offerde verkeerd en kreeg een mindere stelling. Twee pionnen tegen een kleine kwaliteit was niet speelbaar in de stelling maar hij zwijnde doordat de tegenstander een halfje aanbood - complimenten aan zijn tegenstander die het erg goed speelde.

Eindstand was daarmee 6½ - 1½ tegen een op papier beduidend minder team dus een goed resultaat voor de eerste ronde. Komende weken vooral kijken wat beter kan zodat we begin oktober tegen de Wijker Toren op volle kracht doorgaan.

Olivier Marincic