Terug naar wedstrijdschema
Amstel 1 redt het niet tegen koploper Botwinnik
Amstel 1 (1949) Botwinnik 1 (1969) 2½ - 5½
Wim Eveleens (1983) Thom Beeren (2139) 0 - 1
Theo Hendriks (2002) Rogier Zoun (1993) 0 - 1
Carel Kok (1929) Wouter Bik (1941) ½ - ½
Rik Könst (2044) Stefan Buchly (1978) ½ - ½
Piet Geertsema (1866) Yde van Deutekom (1944) 0 - 1
Olivier Marincic (1833) Rinze Mulders (1919) ½ - ½
Patrick van Lommel (1940) Erik Middelkoop (1899) 0 - 1
Willem Hensbergen (1993) Max Kanbier (1937) 1 - 0
Het eerste trad aan tegen de koploper in de poule, Botwinnik uit Zoetermeer, een sterk team maar we wilden er voor gaan om kansen op een tweede plek open te houden en daarmee mogelijke promotie naar de 3e klasse. Er was vooraf goed nagedacht over de opstelling, een aantal teamleden had zich voorbereid - de drive was er om iets moois neer te zetten!

Carel op bord 3 speelde met zwart snel na de opening remise: alle lichte stukken werden geruild, een redelijk evenwichtige stelling (met beiden een half open lijn) resteerde, en het remise aanbod van wit werd derhalve aangenomen. Niet lang daarna nam ook Rik een remise aanbod aan: optisch leek Rik goed uit de opening te zijn gekomen met actief spel tegen één van de Zwarte Leeuwen deze match. Met een actieve stelling maar met pion minder was remise geen onlogische uitslag. Met goede stellingen voor Willem en Olivier en de andere min of meer in evenwicht was een goede uitslag zeker mogelijk.

Richting de tijdscontrole ging het helaas mis bij Patrick: volgens mij vloog er onnodig een stuk af, maar met name na de opening leek zwart erg kansrijk. Volgende keer beter! Ook bij Piet liep het verkeerd af: na kwaliteitsverlies in het begin kreeg Piet spel - een loper op een mooie diagonaal levert best wat compensatie op - maar de tegenstander speelde het handiger en Piet verloor. De tussenstand was dus 1 - 3, een mooi resultaat leek verder weg maar er waren nog mogelijkheden.

Olivier dwong zijn tegenstander na de opening tot een stukoffer met onvoldoende compensatie. Na wat zetten waar nauwkeurigheid van belang was kwamen de witte stukken alle los, en na ruil van een aantal stukken stond wit gewoon heel erg goed. Met niet heel veel tijd meer (7 zetten met een minuut of zes) pareerde Olivier een dubbele aanval incorrect met pionwinst voor zwart als gevolg waarmee een groot deel van het zorgvuldig opgebouwde voordeel verdween. De tegenstander bood remise aan wat werd aangenomen aangezien een duidelijk betere stelling niet meer vindbaar leek, dit ook i.c.m. beperkte tijd.

Na de tijdcontrole bleek Wim aan bord 1 een lastige stelling te hebben waar wit een binnengekomen toren en een vrijpion had en zwart het moeilijk had. Een redding was er niet dus Wim verloor. Daarna deed Willem nog wat terug door een vol punt te halen, de enige verbetering is misschien of winst niet sneller te vinden was? Optisch zagen de f en g pionnen richting de zwarte koning er dreigend uit. Vervolgens verloor Theo na lang ploeteren een stelling waarbij er meerdere mogelijkheden waren voor beslissende zetten en dus winst gemist werd. Ook hij pakte de Zwarte Leeuw erg goed aan maar miste een paar keer de winnende (of nou ja in ieder geval erg sterke) voortzettingen. Erg jammer!

Een 2½ - 5½ nederlaag resteerde. Voor de sympathieke tegenstanders uit Zoetermeer is promotie nu erg dichtbij, voor ons geldt de wonden likken, besef dat we ook volgend jaar in de 4e klasse spelen. En misschien horen we daar ook zoals het gaat. Toch maar eens onderzoeken hoe we ons spel kunnen verbeteren om onze ambitie waar te maken...?

Olivier Marincic