Terug naar wedstrijdschema
Amstel 1 wint overtuigend van De Waagtoren 3
De Waagtoren 3 (1862) Amstel 1 (1928) 2 - 6
Ruud Adema (2001) Rik Könst (2044) 0 - 1
John Leek (1880) Willem Hensbergen (1993) 0 - 1
Wim Nieland (1899) Theo Hendriks (2002) 0 - 1
Alex Albrecht (1887) Patrick van Lommel (1940) ½ - ½
Bert Buitink (1878) Piet Geertsema (1866) ½ - ½
Leonard Haakman (1821) Carel Kok (1929) ½ - ½
Gerrit Lemmen (1728) Michiel Spook (1818) ½ - ½
Egbert van Oene (1799) Olivier Marincic (1833) 0 - 1
Grand Café Het Gulden Vlies is de thuishaven van De Waagtoren, waar in de 7e ronde Amstel 1 mocht aantreden tegen De Waagtoren 3. Een mooi en sfeervol café in het centrum van Alkmaar, waar in een zaal op de eerste verdieping zes teams hun partijen speelden. Naast de speelzaal bevond zich een flinke ruimte met bar en een aantal stoelen en tafels voor analyse. Het lijkt dus een beetje op Wijksteunpunt Bilderdijkhof, maar dan anders zullen we maar zeggen.

Hoe dan ook, het gaat toch om die 64 velden en het hout, waar je ook speelt. Voor ronde 6 was er nog hoop dat promotie haalbaar was, na de nederlaag tegen Botwinnik die ronde was hoop daarop vervlogen tot een theoretische kans die verwaarloosbaar leek. Deze keer tegen De Waagtoren 3 dus, een team dat in de eerste zes ronden één matchpunt minder had verzameld dan wij.
Dan de partijen.

Doorgaans zit Theo met een rood hoofd tot een uur of half zes te werken terwijl menigeen dan de analyse na de partij al heeft afgerond. Zo niet deze keer. Dankzij een zaalvoetbalkampioensfeest de avond ervoor combineerde hij zijn tegenstander met akka's, panna's, en één-tweetjes van het bord, volgens mij was het voor 15.00 uur al 1-0. Niet lang daarna maakte Patrick remise in een tactische stelling.

Daarna won Olivier. De 8e bord speler van de Waagtoren koos voor een hele rustige Londonse opstelling. Zwart kreeg initiatief, ruimte, en aanval, en na een fout in een erg lastige stelling gaf de witspeler op. Remises volgden van Carel die geen moment minder heeft gestaan maar ook geen kans heeft gevonden op meer dan een halfje, en van Michiel. Michiel overzag in de opening een zet van zijn tegenstander. Zwart kwam daarmee erg goed te staan maar Michiel bleef taai verdedigen waardoor zwart zijn voordeel verspeelde. Zelfs de zet Kg8-Ke8 kon daar niks meer aan veranderen.

Willem en Rik wonnen hun partijen. De partij van Willem leek robuust maar kon beter gaf hij achteraf aan. De enige juiste instelling, maar hoe dan ook een vol punt en Willem is officieel uit het dal. Ook Piet maakte uiteindelijk remise (nadat hij optisch erg goed uit de opening leek te komen), waarmee de uitslag op 6-2 voor de Amstel kwam.

Niet onbelangrijk: De Wijker Toren 2 speelde gelijk, waardoor we een matchpunt inlopen en er nog maar twee achterstaan. Aangezien zij nog tegen het sterke Botwinnik mogen is er toch weer wat meer hoop dan na de vorige ronde. Aangezien de zeven beste nummers twee ook promoveren naar de 3e klasse is de theoretische kans wat groter geworden. Maar genoeg Bergen en afhankelijkheden nog, half april ronde 8, daarna zien we weer verder.

Olivier Marincic