Terug naar wedstrijdschema
Amstel 1 wint van Santpoort 2
Amstel 1 (1906) Santpoort 2 (1816) 5½ - 2½
Rik Könst (2044) Jan Burggraaf (1957) 1 - 0
Theo Hendriks (2002) André Kunst (1922) 0 - 1
Patrick van Lommel (1940) Stefan Fokkink (1862) ½ - ½
Carel Kok (1929) Douwe van Rees (1867) 1 - 0
Piet Geertsema (1866) Menno Schaefer (1793) 1 - 0
Koen Beentjes (1818) Mick Mulder (1738) ½ - ½
Huup Joosten (1818) Jelle van den Broek (1727) ½ - ½
Olivier Marincic (1833) Gijsbert de Bock (1663) 1 - 0
De laatste wedstrijd van dit seizoen tegen Santpoort 2: nog éénmaal knallen. De beide Wimmen door ziekte geveld. Twee invallers en een wedstrijdleidster (Cora) door Theo opgetrommeld. Zij worden bedankt voor hun inzet en flexibiliteit. Vooral Wim Hensbergen zal wel gemist worden want hij is onze topscoorder dit seizoen met 7 uit 9!! En Wim Eveleens scoort ook niet verkeerd. Beiden beterschap gewenst.

Verzwakt maar gemotiveerd werd de strijd aangegaan op alle borden. Ik snap waarom Olivier dit niet zit te typen, ook niet geheel okselfris, zat te maffen aan zijn bord. Pion en stelling weg, maar met opgeven win je zelden iets, dus maar door (f)rommelen. En de manier waarop zwart zijn toren weggaf leek wel de echo van de pion die Olivier weggaf. Dus ongeslagen en een mooie plusscore voor dit jaar; chapeau Olivier. Een meevaller dus en ergo 1 - 0, ook Piet kreeg stuk cadeau en 2 - 0. En ook goed seizoen. Bij Huup is het evenwicht nooit verbroken dus remise en ook Santpoort is van de nul af: 2½ - ½.

Carel speelt een strategische partij, met kortsluiting bij zijn tegenstander. Die zet een stuk op e3 ongedekt neer, kolfje naar Carel zijn hand en 3½ - ½ is de tussenstand. Rond de 50% voor Carel dacht ik prima dus. Kort daarna zijn ook de partijen van Rik en Patrick tot een einde gekomen. Waarbij de tegenstander van Rik bij ongeveer gelijke stand, maar steeds wel onder druk, een pion inboette. Wit had overigens een correct en leuk schijnoffer (stuk) gespeeld maar vond geen goed vervolgplan waardoor zwart met een petite combination (tussenschaak) wit een loper afhandig maakte. Daarmee werd ook de wedstrijd beslist en Santpoort 2 behaalt in Uithoorn geen matchpunten (4½ - ½). En door een eindsprint geeft Rik zijn seizoen weer glans en eindigt op prima TPR (Top Prestatie Rik...).

Patrick staat ook prima en als ik mij niet vergis een pion in de plus echter wat ontwikkelingsachterstand en ziet geen kans om dat te verzilveren, anders komt wit binnen over een open lijn: 5 - 1. Kom op Patrick volgend seizoen nieuwe kansen en partijen. Nu een kleine min score jammer maar volgend jaar dan maar weer beter. Dan Theo na prima begin dit seizoen een beetje pech en de wil om te winnen ook als dat niet het slimste is, weer een leuke pot. Haalt twee of zelfs drie plannen een beetje door elkaar maar staat prima. En dat tegen naamgenoot André Kunst is dat altijd uitkijken. Die speelt op gegeven moment d5?! wat volgens Theo niet zou moeten kunnen. Echter hij had even wat verder moeten kijken want na Dxa6 van wit en Dxc3 en c2 van zwart krijgt wit een monster van een vrijpion op a5 die na a6 enz. bijna niet te stoppen is. Zonder groot materiaal verlies. Nu kreeg André een sterk pionnencentrum en loperpaar wat resulteerde in kwal winst en ruïne voor Theo, dus 5 - 2. Potentie voldoende met latent talent aanwezig, dus dat komt er heus wel een keertje uit lijkt mij zo.

Als laatste was invaller Koen bezig met alleen alle zware stukken nog op het bord. Dat werd remise en dus 5½ - 2½ in ons voordeel waarbij wel aangetekend dient te worden dat het deze keer meezat op diverse borden. Rest mij nog te melden dat de diverse keren daarna uit eten gaan, in diverse samenstellingen, mij nog het meest zijn bijgebleven dit seizoen. Lekker eten (vooral de Italiaan) goede gesprekken afgewisseld door brallen en Theo die zijn potje nog eens doorneemt. We zijn in de sub-top geëindigd en dat had (zoals altijd achteraf) ook zomaar hoger kunnen zijn. De 4 - 4 tegen de Uilen, Aartswoud net niet en vooral tegen Botwinnik zat het bepaald niet mee. Dus blijf trainen en hou je scherp deze zomer, het is zo weer september 2019 en dan mogen we weer dartelend de KNSB-wei in.

Rik Könst