Terug naar wedstrijdschema
Amstel 3 behaalt krappe overwinning op Caissa 8
Caissa 8 (1808) Amstel 3 (1788) 3½ - 4½
Ridens Bolhuis (1888) Michiel Spook (1797) 0 - 1
Bart Stam (1813) Huup Joosten (1813) 1 - 0
Jeanlouis Prevot (1867) Jan Brugge (1850) 1 - 0
René Pijlman (1865) Olivier Marincic (1829) 0 - 1
Frans Hoepermans (1853) Koen Beentjes (1803) 0 - 1
Jan Timmerman (1792) Ysbert van Hoorn (1813) 0 - 1
Lodewijk van Pol (1712) Lex van Hattum (1618) ½ - ½
Peter van der Werf (1670) Richard Piller (1784) 1 - 0

Het derde speelde in ronde 3 tegen Caissa 8 in klasse 1B, op papier min of meer gelijkwaardig zij het dat ze op het laatste moment met een invaller speelden op bord 6.

Michiel speelde een degelijke partij op bord 1 en kreeg met wit na de opening initiatief; de witten hadden meer ruimte en activiteit en na een combinatie in het eindspel hield hij volgens mij een gewonnen stelling over. Huup op bord 2 leek een gelijke stelling te hebben na de opening maar verrekende zich in een combinatie - dat werd een nul.

Op bord 3 speelde Jan aanvankelijk ogenschijnlijk rustig, maar enkele zetten later ging hij all in richting de zwarte koning. Naar eigen zeggen had er meer in gezeten als hij niet een vervelende torenruil overzag, waardoor hij te weinig stukken overhield om echt gevaarlijk te kunnen worden. Wel een vermakelijke partij om te zien voor de toeschouwer. Olivier op bord 4 offerde een pion in de opening voor actief spel waar wit lang moest zoeken naar het juiste antwoord. De witte stelling kwam nooit echt los en met tijdvoorsprong en meer activiteit won Olivier de partij.

Koen leek een zeer degelijke partij te spelen; hij had de actieve stelling en de aanval, won ergens een pion en daarna werd het van kwaad tot erger voor zwart. Een verdiend punt voor Koen zo leek het. IJsbert kreeg (in ieder geval optisch) een gevaarlijke aanval te verduren maar slaagde erin het te keepen. Sterker nog, hij nam het initiatief uiteindelijk over en won de partij. In de analyse had wit het wellicht actiever kunnen spelen maar goed dat telt niet.

Lex viel verdienstelijk in (dank daarvoor!); na de opening werden er stukken geruild en met een iets actievere stelling bood Lex' tegenstander remise aan wat Lex vermoedelijk terecht aannam. Richard verloor ergens een stuk begreep ik maar had wel tegenkansen door activiteit en twee pionnen. Aan het eind ging het helaas toch mis en verloor hij de partij.

Qua scoreverloop stonden we vrij snel met 2½ - ½ achter waar Richard en IJsbert ogenschijnlijk niet goed stonden en een 4 - 4 dus ver weg leek. Hoe dan ook zijn we goed blijven spelen en hebben we toch de overwinning gepakt - een mooie en nuttige overwinning waarmee we op 4 uit 3 komen.

Olivier Marincic