Pim Ydo en Paul Oomen winnaars Amstel toernooi 2011
Senioren
1e Pim Ydo
2e Mirza Bro
3e Henk Elserman

Jeugd
1e Paul Oomen
2e Robert Meijerink
3e Matthijs Meijers

Foto's toernooi   Foto's prijswinnaars

Klik hier voor meer resultaten
Het 16e Amstel schaaktoernooi leverde weer een volle speelzaal op in sporthal De Scheg. Weliswaar iets minder deelnemers dan vorig jaar bij de jeugd, maar met 39 jeugdspelers konden we toch spreken van een goede opkomst. Zoals elk jaar ook ditmaal weer een flinke afvaardiging van Denk en Zet uit Vinkeveen. Ook bij de senioren waren er iets minder deelnemers dan vorig jaar, maar de gemiddelde rating van de 16 schakers gaf wel aan dat er dit jaar sprake was van een sterk deelnemersveld.
Bij de senioren was Pim Ydo onbetwist de sterkste met een fraaie score van 6½ uit 7. Mirza Bro werd net als vorig jaar tweede met een eveneens fraaie score van 6 uit 7. De derde plaats was voor Henk Elserman met een score van 4½ uit 7, die dankzij een half weerstandspuntje meer Jan Bosman net voorbleef.
In het sterk bezette toernooi eindigde Jan van Willigen met 4 uit 7 op een keurige zesde plaats, voor een hele groep spelers met honderden rating-punten meer.
Bij de jeugd waren er een aantal kanshebbers voor de overwinning. Namens de Amstel natuurlijk drievoudig toernooiwinnaar Paul Oomen en de huidige jeugdkampioen Robert Meijerink, met als outsiders Aryan Niknammaleki en Sipke de Boer. Maar ook Denk en Zet kwam met een aantal sterke spelers zoals Matthijs Meijers, Bodhi Zonneveld en Stefan Rijsbergen.
Van de favorieten kende Matthijs een stroeve start met twee verliespartijen in de eerste paar ronden, waaronder een nederlaag tegen Jorn Hansen, die een dame kado kreeg en daar dankbaar gebruik van maakte. Matthijs kwam echter sterk terug en wist zijn laatste zes partijen allemaal te winnen. Robert verloor van Aryan en een paar ronden later ook een spannende partij van Sipke en raakte dus ook achterop.
Paul bleek prima in vorm, want na twee niet al te moeilijke ronden versloeg hij de ene concurrent na de andere. Alleen de partij tegen Stefan Rijsbergen ging vrij moeizaam, maar in het pionneneindspel bleek Paul toch de sterkste. Na acht van de negen ronden stond hij met een 100% score twee punten los van de concurrentie en was de vierde titel op rij dus een feit. In de 9e ronde speelden Paul en Robert tegen elkaar en wist Robert een vrijpion door te drukken, waardoor hij Paul van zijn 100% score beroofde en zelf de tweede plaats voor zich opeiste. Matthijs Meijers werd uiteindelijk derde, net voor de verrassend sterk spelende Esmée Oud.
Aangezien de top drie van het toernooi allemaal uit de A-categorie kwamen, bestond de rest van de A-groep (13 jaar en ouder) nog maar uit zeven spelers. Drie daarvan scoorden zes punten, waardoor de weerstandspunten moesten bepalen wie er eerste, tweede en derde werden. Bastiaan had de zwaarste tegenstanders gehad en werd eerste, voor Bodhi Zonneveld en Stefan Rijsbergen van Denk en Zet. Tim Rietveld kwam net een half puntje tekort, Tosca en Daniëlle een heel punt en Elmer eindigde ondanks een 50% score onderaan in deze sterke groep.
In groep B (11 en 12 jaar) waren de prijzen allemaal voor Amstel spelers. Esmée speelde net als vorig jaar een ijzersterk toernooi en zij won deze groep met maar liefst 6½ punt, net een halfje te weinig om in de top drie van het toernooi te komen. Aryan werd tweede met 6 punten, maar hij had wel het hoogste aantal weerstandspunten van alle deelnemers en bovendien het mooiste T-shirt van iedereen. Hij heeft alle toppers als tegenstander gehad en wist van Robert te winnen, waardoor zijn tweede plaats meer dan verdiend was. De derde plaats was voor Kees, die nog maar twee maanden lid is van de Amstel maar met een zeer fraaie score van 6 punten meteen een beker won. Een talent waar we vast nog meer van gaan horen!
Van de overige Amstel spelers in deze groep begon Dylan sterk met 3 uit 4, maar viel daarna wat terug en eindigde met 4 punten op een gedeelde zevende plaats, samen met Sebastian. Jasper en Martijn scoorden 3 punten evenals Romy, die pas een paar weken schaakt en meteen dapper meedeed aan het toernooi. Het zat Romy bovendien niet mee, want ze begon het toernooi tegen Paul en moest door de mindere start van Matthijs een paar ronden later ook nog tegen hem spelen. Tenslotte kreeg ze tegen Pam een loper/paard eindspel op het bord dat alleen ervaren schakers mat kunnen krijgen, waardoor ze met twee stukken meer genoegen moest nemen met remise...
Groep C (9 en 10 jaar) werd met een score van 6 punten gewonnen door Sipke, die een sterk toernooi speelde met als hoogtepunt een overwinning op Robert in een lastig eindspel van dame tegen twee vrijpionnen. Tweede in deze groep werd Mike van Yperen van Denk en Zet en derde werd Jorn, die ook nog niet zolang schaakt maar met een prima score van 5 punten de beker voor de derde plaats in ontvangst mocht nemen. In deze groep eindigden Suraj en Sjoerd met 4 punten in de middenmoot, vlak voor Daphne en Marit, die beiden in hun eerste toernooi een mooie score van 3½ punt behaalden. Pam eindigde daar weer vlak achter met een score van 3 punten.
In groep D (6, 7 en 8 jaar) speelden de zes jongste deelnemers en bleef Erik met een 50% score van 4½ punt de concurrentie net voor. De tweede plaats was voor Calvin met 4 punten, die dankzij meer weerstandspunten voor Geert Jan Dierickx van Denk en Zet eindigde. Raoul en Joris scoorden in deze groep 3 punten en de allerjongste deelnemer van het toernooi was Romke, die weliswaar als laatste eindigde maar toch 2½ punt wist te scoren.

De jeugdschakers in actie