Patrick van Lommel en Paul Oomen winnaars Amstel toernooi 2012
Senioren
1e Patrick van Lommel
2e Henk Elserman
3e Piet Geertsema

Jeugd
1e Paul Oomen
2e Kees Boerlage
3e Sipke de Boer

Foto's toernooi   Foto's prijswinnaars

Klik hier voor meer resultaten
Het 17e Amstel schaaktoernooi werd op zaterdag 14 april 2012 gespeeld, zoals ieder jaar in sporthal De Scheg. Ook dit jaar waren er weer genoeg enthousiaste schakers voor een volle speelzaal. Bij de senioren hadden zich het maximale aantal van 20 deelnemers ingeschreven en bij de jeugd speelden ditmaal 35 jeugdspelers om de prijzen. Naast een grote afvaardiging van de Amstel zelf waren er zoals elk jaar ook ditmaal weer een flink aantal deelnemers van Denk en Zet uit Vinkeveen. Ook waren er zowel senioren als jeugdspelers van Aalsmeer, een paar Caïssa spelers en ook twee deelnemers die (nog) niet bij een schaakvereniging aangesloten zijn.
Bij de senioren was de strijd ongekend spannend en werd het letterlijk pas in de laatste seconde beslist. De strijd ging tussen Patrick van Lommel en Henk Elserman, waarbij laatstgenoemde in zijn laatste partij met nog slechts één seconde op de klok remise wist te forceren door zijn toren te offeren tegen de laatste pion van zijn tegenstander. Door die remise eindigden Patrick en Henk in punten gelijk, waarna Patrick op weerstandspunten toernooiwinnaar werd.
De derde plaats ging naar Piet Geertsema, die Mirza Bro net voor wist te blijven. De clubloze Dustin Bergman eindigde met 3 uit 7 keurig in de middenmoot en de eveneens clubloze Hans Peters wist toch ook nog een puntje mee te pakken.
Bij de jeugd wist Paul Oomen voor de vijfde maal op rij het toernooi te winnen en ditmaal voor het eerst met een 100% score van 9 uit 9. De enige die in zijn spoor kon blijven was Kees Boerlage die met 8 punten een zeer goed toernooi bekroonde met de 2e prijs. De strijd om de derde plaats was tot de laatste ronde zeer spannend en werd uiteindelijk gewonnen door Sipke de Boer met 6½ punt, die daarmee een viertal spelers een half puntje voor wist te blijven.
De vier spelers die 6 punten scoorden kwamen allemaal uit de A-groep en dus moesten de prijzen daar op weerstandspunten verdeeld worden. Tim van Rijsse had de sterkste tegenstanders gehad en werd dus winnaar van de A-groep, voor Jeroen Croonen en Stefan Rijsbergen van Denk en Zet. Marijn Vree viel net buiten de prijzen. Namens de Amstel speelden ook Esmée Oud en Dylan Prins in deze groep en beiden scoorden 4 punten.
In groep B was het zo mogelijk nog spannender dan in groep A, want hier eindigden maar liefst 5 spelers bovenaan met een score van 5 punten. Helaas vielen de twee Amstel spelers Sjoerd Balvers en Jorn Hansen allebei net buiten de prijzen. Op weerstandpunten werd Daniël van Dijk (overigens een oud Amstel-lid, die nu voor Aalsmeer speelt) eerste, voor Annerieke Roelofsen van Denk en Zet. Voor de derde plaats moesten er zelfs SB-punten aan te pas komen, want Mike van Yperen en Sjoerd Balvers hadden evenveel weerstandspunten. Mike had echter één SB-punt meer dan Sjoerd (hetgeen betekent dat hij zijn punten heeft gehaald tegen sterkere tegenstanders) en werd derde.
Namens de Amstel eindigde Romy Ende van Maanen slechts een half puntje achter de 5 koplopers en haalde Jorn Weber, die nog maar sinds kort schaakt, toch een fraaie score van 3½ punt.
Groep C kende weer een Amstel winnaar. Okke Peters speelde een prima toernooi en bleef met een score van 5½ punt zijn concurrent Lennart van der Veen een half puntje voor. De derde plaats ging toch wel enigszins verrassend naar Sebastiaan Demaret, die ook pas sinds enkele weken lid van de Amstel is en een sterk toernooi bekroond zag met een beker voor de 3e plaats. Joris ten Voorde kwam net een half puntje tekort, net als Lex Mulder. Pam Smit scoorde in deze groep 3 punten, evenals Jade Smit en Tim Heemskerk die hun eerste toernooi speelden.
In groep D speelden de jongste deelnemers, maar met een score van 5 punten en een 11e plaats in de totaalstand liet winnaar Calvin Kikken zien dat deze aanstormende talenten niet onderschat moeten worden. Erik Oomen eindigde met een half punt achterstand op de 2e plaats en Romke de Boer werd met 3½ punt derde. Verder speelden Laurens ten Voorde en Elysa Kikken namens de Amstel in deze groep, maar de twee jongste deelnemers hadden het lastig tegen al die oudere spelers. Jullie tijd komt nog wel!