Stef van Haaren en Kees Boerlage winnaars Amstel toernooi 2013
Senioren
1e Stef van Haaren
2e Pim Ydo
3e Simon Veldhuijzen

Jeugd
1e Kees Boerlage
2e Sipke de Boer
3e Annerieke Roelofsen

Foto's toernooi   Foto's prijswinnaars

Klik hier voor meer resultaten
Het 18e Amstel schaaktoernooi werd op zaterdag 13 april 2013 gespeeld, ditmaal in het clublokaal aan de Bilderdijkhof en dat beviel uitstekend. Ook dit jaar weer een prima opkomst met 19 senioren en 35 jeugdspelers. Bij de senioren waren er 10 schakers van de Amstel zelf en de rest was afkomstig van o.a. Denk en Zet en Caïssa, terwijl er ook een paar niet-clubschakers meededen. Bij de jeugd waren er 20 deelnemers van De Amstel en 15 van Denk en Zet uit Vinkeveen.
Bij de senioren slaagde geen van de Amstel deelnemers erin om in de prijzen te vallen. De eerste prijs ging met een score van 6 uit 7 naar Stef van Haaren, die niet actief bij een schaakvereniging speelt maar desondanks alle clubspelers achter zich liet. De tweede prijs ging met 5½ uit 7 naar Pim Ydo en de derde prijs werd behaald door Simon Veldhuijzen.
Simon heeft vele jaren bij de Amstel gespeeld als jeugdspeler en is ook meerdere malen jeugdkampioen geweest. Hij schaakt momenteel niet meer bij een club, maar liet zien dat hij het nog niet verleerd is. De huidige jeugdkampioen van De Amstel en vijfvoudig winnaar van het Amstel jeugdtoernooi Paul Oomen speelde dit jaar ook mee bij de senioren en eindigde met een 50% score keurig in de middenmoot.
Dat je tot op hoge leeftijd nog een aardig partijtje kunt schaken liet Frans Linschoten zien, die met zijn 86 jaar de oudste deelnemer was een prima score van 2½ uit 7 wist te behalen.
Bij de jeugd waren er vooraf twee favorieten : Kees Boerlage en Sipke de Boer. Ze begonnen beiden met 4 overwinningen en troffen elkaar in de 5e ronde. Sipke wist deze partij te winnen en leek daarmee onbedreigd op de toernooizege af te gaan.
In de 7e ronde speelde Sipke tegen Annerieke Roelofsen, die ook nog maar één partij had verloren. Annerieke wist met krachtig aanvalsspel Sipke te verslaan en met nog twee ronden te gaan hadden we opeens weer drie koplopers : Sipke, Kees en Annerieke.
In de 8e ronde speelden Kees en Annerieke tegen elkaar en wist Kees met een verwoestende aanval op de koningsvleugel de winst naar zich toe te trekken. Omdat zowel Kees als Sipke verder geen fouten meer maakten eindigden ze beiden op een score van 8 punten. De weerstandspunten waren uiteindelijk beslissend en wezen uit dat Kees de toernooiwinnaar werd voor Sipke. Annerieke eindigde met 7 punten op een fraaie 3e plaats.
In groep A wisten vier spelers een score van 6 punten te behalen, dus moesten de prijzen daar op weerstandspunten verdeeld worden. Tim van Rijsse had de sterkste tegenstanders gehad en werd dus winnaar van de A-groep, voor Brian van Yperen en Edward Deen van Denk en Zet.
Daniël van Dijk was hier de pechvogel, want hij eindigde ondanks zijn mooie score van 6 punten op de 4e plaats. Namens de Amstel speelden ook Patrick Cremers, Dylan Prins en Jasper Paul in deze groep. Patrick en Dylan scoorden beiden 5 punten en Jasper behaalde een puntje minder.
Ook in groep B speelden de weerstandspunten een belangrijke rol bij de prijsverdeling. Frank Fan veroverde hier de eerste prijs met een score van 6 punten, evenveel als Mike van Yperen die een half weerstandspuntje minder behaalde. Daarachter drie spelers met 5 punten, waarvan Erik Rydfors de meeste weerstandspunten behaalde.
Nick Strubbe leverde een uitstekende prestatie met zijn score van 5 punten. Nick schaakt pas sinds kort bij de Amstel en kwam net een half weerstandspuntje tekort voor een beker. Jorn Weber behaalde namens de Amstel in deze groep een score van 4 punten.
Groep C was de enige groep waarin de winnaar niet van de Amstel afkomstig was. Lennart van der Veen van Denk en Zet werd groepwinnaar met een score van 5 punten. Calvin Kikken en Lex Mulder, beiden Amstel jeugdleden, wonnen de 2e en 3e prijs. Calvin behaalde 5 punten en Lex een half puntje minder.
Daarachter een drietal Amstel spelers met 4 punten: Okke Peters, Erik Oomen en Sem van de Ridder. Faye van Rijn en Ashwani Sethi verlieten vroegtijdig het toernooi.
In groep D speelden de jongste deelnemers en hier maakte Loek Boerlage het familiefeestje compleet door met een score van 4 punten overtuigend de eerste plaats te veroveren. Arnout van der Veen werd tweede met 3 punten en de derde plaats was ook met 3 punten voor Puck van Thienen, die pas een paar maanden schaakt bij de Amstel en op zijn eerste toernooi meteen een beker won.