Lucie van der Vecht en Sipke de Boer winnaars Amstel toernooi 2014
Senioren
1e Lucie van der Vecht
2e Piet Geertsema
3e Ton Sprong

Jeugd
1e Sipke de Boer
2e Kees Boerlage
3e Nick Strubbe

Foto's toernooi    Foto's prijswinnaars

Klik hier voor meer resultaten
Ruim 50 schakers waren op zaterdag 5 april naar basisschool 't Startnest gekomen, niet om hun spelling of rekenvaardigheden bij te schaven, maar omdat daar het 19e Amstel schaaktoernooi gehouden werd. Dankzij de gastvrijheid van 't Startnest konden de 34 jeugdspelers in de aula en de 18 senioren op de eerste verdieping gaan strijden om de prijzen. De catering werd op uitstekende wijze verzorgd door DaniŽlle en Heidi, zodat zowel de schakers als het publiek niets tekort kwamen.
Bij het seniorentoernooi was er een viertal spelers die iets boven de rest uitstaken. Omdat er maar drie prijzen waren viel één speler buiten de boot en dat was Henk Elserman, die ondanks een fraaie score van 5 uit 7 op de ondankbare vierde plaats eindigde. Het seniorentoernooi werd gewonnen door Lucie van der Vecht met een score van 5½ uit 7, dezelfde score als Piet Geertsema, maar op basis van weerstandspunten werd Lucie eerste. De derde plaats was voor Ton Sprong die dus niet voor niets vanuit het verre Almere naar Uithoorn gereisd was.
Bij het jeugdtoernooi ging de strijd zoals verwacht tussen de nummers één en twee van de vorige editie: Kees en Sipke. Kees struikelde al vroeg in het toernooi over Marijn Vree van Denk en Zet, maar herstelde zich goed en wist de onderlinge wedstrijd tegen Sipke te winnen, Beide spelers eindigden met een score van 8 uit 9 op een gedeelde eerste plaats, dus ook hier beslisten de weerstandspunten. Waar het muntje vorig jaar de kant van Kees op viel, was het ditmaal Sipke die winnaar van het jeugdtoernooi werd. Een knappe derde plaats was er voor Nick, die pas een jaartje aan schaken doet en een fraaie score van 6½ uit 9 behaalde.
Bij de jeugd waren er ook nog prijzen per leeftijdsgroep te behalen. Groep A werd overtuigend gewonnen door Jorn, die het hele seizoen al zeer sterk speelt. Met een score van 6½ uit 9 bleef hij Tim een half punt voor en weer een half punt daarachter eindigde Danieël op de derde plaats omdat hij net iets meer weerstandspunten had dan Annerieke. Ook Dylan en Jasper speelden namens de Amstel in deze groep, maar zij vielen niet in de prijzen. Leida en Jasmijn moesten het toernooi helaas vroegtijdig verlaten omdat ze zich niet lekker voelden.
Ook in groep B bestond de top drie geheel uit Amstel spelers. Winnaar werd Calvin met een mooie score van 6 uit 9. Okke was weer ouderwets in vorm en behaalde een knappe tweede plaats met een half punt minder dan Calvin en Wioletta bleef Erik op weerstandspunten net voor en werd derde. Lorenzo begon heel sterk aan het toernooi met een score van 3 uit 4, maar kreeg daardoor sterke tegenstanders tegenover zich en viel net buiten de prijzen. Bjorn, Ashwani en Gijs speelden een prima toernooi maar kwamen een paar puntjes tekort voor de bekers.
In groep C liet Romke er geen enkele twijfel over bestaan wie de sterkste was. Met een score van 5½ uit 9 bleef hij de nummer twee Loek anderhalf punt voor. Ook dit had een complete Amstel groep kunnen worden, want Donna kwam na een moeilijke start met een wat ongelukkige loting steeds beter op dreef en won drie partijen op rij en behaalde daarna nog een remise. Helaas ging de laatste partij verloren, waardoor ze op weerstandspunten de derde prijs naar Arnout van der Veen van Denk en Zet zag gaan. Annika deed het in deze groep ook prima en behaalde twee mooie overwinningen.
In groep D speelden de jongste deelnemers en hier was het Puck die de eerste prijs wist te bahalen met een prachtige 50% score van 4½ uit 9. Puck was regelmatig op de hoogste borden te vinden waar hij tegen tegenstanders speelde die minstens een halve meter groter waren, maar dat maakt geen indruk op Puck. Datzelfde gold voor de jongste deelnemer aan het toernooi, Boet, die ook onverschrokken ten strijde trok tegen al die oudere en grotere tegenstanders. Hij behaalde de tweede prijs met een score van 4 uit 9 en Wilhelm werd derde met een half puntje minder. Mandy had het lastig, maar bleef het elke ronde dapper proberen en kreeg als beloning een lekkere doos celebrations.
We kunnen terugkijken op een zeer geslaagd toernooi, dankzij de gastvrijheid van basisschool 't Startnest en de inzet van vele vrijwilligers. Op naar de jubileum-editie van volgend jaar!