Piet Geertsema en Sipke de Boer winnaars Amstel toernooi 2015
Senioren
1e Piet Geertsema
2e Pim Ydo
3e Henk Elserman

Jeugd
1e Sipke de Boer
2e Marijn Vree
3e Nick Strubbe

Foto's toernooi    Foto's prijswinnaars

Klik hier voor meer resultaten
Ruim 40 schakers waren er op zaterdag 11 april in basisschool 't Startnest om mee te doen aan het Amstel schaaktoernooi, dat dit jaar alweer voor de 20e keer gehouden werd. Met 28 jeugdspelers en 14 senioren ging iets na 12 uur het toernooi van start. De kinderen speelden beneden in de aula en de senioren konden in alle rust op de eerste verdieping hun partijen spelen. De bar werd evenals vorig jaar vakkundig gerund door DaniŽlle en Heidi.
Bij de senioren werd Piet Geertsema met een fraaie score van 6 uit 7 toernooiwinnaar. Na zijn eerdere overwinningen in 1998, 2000 en 2006 komt zijn naam dus voor de vierde keer op de wisselbeker. Hij komt hiermee op gelijke hoogte met Henk Elserman, die overigens deze editie op de derde plaats eindigde met een score van 4½ uit 7. Daar tussenin eindigde Pim Ydo met 5½ punt. De winnares van vorig jaar, Lucie van der Vecht, moest ditmaal genoegen nemen met een vierde plaats. Er deden ook twee jeugdspelers van de Amstel mee bij de senioren. Paul behaalde een keurige 50% score van 3½ uit 7 en Tim deed zijn uiterste best maar moest ondervinden dat het niveau toch wel behoorlijk hoog was en moest genoegen nemen met één overwinning.
Bij de jeugd waren vrijwel alle deelnemers afkomstig van de Amstel. Marijn en Suzanne waren de twee deelnemers van Denk en Zet uit Vinkeveen en Romayn was helemaal uit Purmerend gekomen om mee te doen. Evenals vorig jaar werd het toernooi gewonnen door Sipke. Hij was duidelijk een maatje te groot voor de rest en behaalde met 9 uit 9 een 100% score. De tweede plaats ging naar Marijn, die evenals Nick een score van 7 uit 9 behaalde, maar Nick op weerstandspunten voor bleef.
Bij de jeugd waren er ook nog prijzen per leeftijdsgroep te behalen. Groep A (12 t/m 15 jaar) werd overtuigend gewonnen door Jorn, die met 6 uit 9 zijn achtervolgers een punt voorbleef. Calvin werd tweede en de derde prijs in deze groep was voor Dylan. Julius en Leida speelden een prima toernooi, maar kwamen net een half puntje tekort. Okke begon uitstekend, maar tegen het eind ging het wat minder en ook hij viel met 4 punten net buiten de prijzen. Erik en Lorenzo verlieten het toernooi vroegtijdig, omdat ze zich niet lekker voelden.
In groep B (10 en 11 jaar) was de eerste prijs voor Sem met een score van 5½ uit 9 en dat was maar een half puntje meer dan de nummers twee en drie. Tweede werd Romke en de derde prijs was voor Pratyush. Het zat allemaal erg dicht bij elkaar in deze groep, want achter de top drie eindigden Suzanne, Aika, Ashwani en Bart met 4 punten en Jasmijn zat daar weer een half puntje achter.
In groep C (9 jaar) was Puck onbetwist de sterkste. Met een score van 6 uit 9 werd hij zelfs 4e in de totaalstand en deze score was uiteraard ruim voldoende voor de eerste prijs in deze groep. De tweede en derde prijs gingen naar kinderen niet nog niet zo lang schaken. Pelle werd tweede met 4½ punten en Jorrit, die pas een week of zes schaakt, werd derde met een puntje minder. Benji kwam net een half puntje tekort voor een beker en Charlotte had het moeilijk, maar ging toch met een doos celebrations naar huis omdat ze de troostprijs won.
In groep D speelden de jongste deelnemers (7 en 8 jaar) en hier bleek dat Romayn niet voor niets naar Uithoorn gekomen was, want met een score van 5½ punt behaalde hij de eerste prijs. De tweede prijs ging naar Kjeld, die een puntje minder haalde dan Romayn en derde werd Rami, die Zoiye net een half punt voorbleef.
Het was weer een mooie schaakmiddag, die mogelijk werd gemaakt door de gastvrijheid van basisschool 't Startnest, de inzet van vele vrijwilligers en onze geheime sponsor. Dat er nog maar vele edities moge volgen!