Jan Bosman en Paul Oomen winnaars Rabobank/Amstel toernooi 2009
Senioren
1e Jan Bosman
2e Henk Elserman
3e Pim Ydo

Jeugd
1e Paul Oomen
2e Jean-Paul Brookes
3e Stefan Rijsbergen

Foto's toernooi   Foto's prijswinnaars

Klik hier voor meer resultaten
Het 14e Rabobank/Amstel schaaktoernooi werd gehouden op zaterdag 4 april 2009 in sporthal De Scheg. Het was weer een volle bak met 31 jeugdspelers en 26 senioren. Naast de leden van De Amstel zelf was er ook een grote afvaardiging van Denk en Zet uit Vinkeveen.
Voor het eerst sinds 2004 waren beide kampioenen leden van SV de Amstel. Bij de senioren liet Jan Bosman maar weer eens zien dat hij bijzonder bedreven is in het spelen van korte partijen (hij werd eerder dit seizoen ook al kampioen snelschaak van De Amstel). Bij de jeugd wist Paul Oomen zijn titel van vorig jaar met succes te verdedigen, met name door enkele partijen waarin hij slechter kwam te staan toch winnend af te sluiten.
Bij de jeugd leek de strijd op voorhand te gaan tussen Paul Oomen en Jean-Paul Brookes, met Matthijs Meijers en Stefan Rijsbergen als outsiders. Paul begon met een zwaarbevochten overwinning op Yoeri Sohl, terwijl Jean-Paul de eerste ronde een bye had. In de 2e ronde verloor Jean-Paul (evenals vorig jaar) van Stefan en raakte daardoor achterop. Paul en Matthijs wonnen hun eerste drie partijen en speelden in de 4e ronde tegen elkaar. Paul won deze partij overtuigend.
De partij tussen Stefan en Paul bleek achteraf beslissend. Stefan had met een mooie paardvork Paul's dame veroverd, maar gaf een paar zetten later zijn eigen dame weg! Paul maakte het karwei daarna doeltreffend af. Jean-Paul had zich inmiddels hersteld van zijn verlies in de 2e ronde en wist wat hem te doen stond: winnen van Paul. Het werd een spectaculaire partij met hevige tijdnood, waarin Paul het hoofd koel hield en remise wist te behalen.
Hiermee leek de strijd beslist, maar in de 8e ronde was het Paul die zomaar een dame weggaf tegen Brian van Yperen. Hij wist vervolgens Brian zo onder druk te zetten dat hij middels een penning de dame weer terugwon en de partij even later ook. De remise in de laatste ronde tegen Aryan Niknammaleki bracht de eindzege van Paul niet meer in gevaar. Jean-Paul behaalde de tweede plaats en Stefan werd met een klein verschil in weerstandspunten 3e, net voor Matthijs.
In de verschillende leeftijdsgroepen werden de prijzen als volgt verdeeld:
Groep A (1994 t/m 1996) werd gewonnen door Matthijs Meijers, voor Yoeri Sohl en Kenneth Wiersum.
Groep B (1997) werd gewonnen door Diederick Lodewijks, voor Bastiaan van Dijk en Tyree Jooren.
Groep C (1998) was geheel voor Denk en Zet. Brian van Yperen won, Bohdi Zonneveld werd tweede en Tom Nisters derde.
Groep D (1999 t/m 2001) werd overtuigend gewonnen door Aryan Niknammaleki, voor Martin Meijer en Mike van Yperen.
Bij de senioren was Jan Bosman de sterkste met 6 uit 7, voor Henk Elserman en Pim Ydo (beiden 5 uit 7).
Christopher Brookes, winnaar van het jeugdtoernooi in 2005 en 2006, eindigde net buiten de prijzen als 4e met 5 uit 7.
Olaf Cliteur, de winnaar van vorig jaar, eindigde met 4 uit 7 op de 5e plaats.

De jeugdschakers met hun prijzen