Dawood Asfar en Paul Oomen winnaars Rabobank/Amstel toernooi 2010
Senioren
1e Dawood Asfar
2e Mirza Bro
3e Pim Ydo

Jeugd
1e Paul Oomen
2e Matthijs Meijers
3e Robert Meijerink

Foto's toernooi   Foto's prijswinnaars

Klik hier voor meer resultaten
Het 15e Rabobank/Amstel schaaktoernooi leverde een record aantal deelnemers op bij de jeugd. Maar liefst 43 jeugdspelers streden op zaterdag 24 april 2010 in sporthal De Scheg om de prijzen. Naast de Amstel-jeugdleden was er evenals in voorgaande jaren ook weer een groot aantal deelnemers van schaakvereniging Denk en Zet uit Vinkeveen.
Door het grote aantal inschrijvingen bij de jeugd, waren er bij de senioren wat minder deelnemers dan vorig jaar (18). Evenals vorige jaar waren beide kampioenen leden van SV de Amstel. Bij de senioren werd Dawood Asfar toch wel enigszins verrassend winnaar, terwijl het jeugdtoernooi voor het derde jaar op rij werd gewonnen door Paul Oomen.
Bij de jeugd waren er een drietal favorieten. Topfavoriet was Robert Meijerink, die bij de Amstel-jeugd dit jaar onbetwist de sterkste speler is. Daarnaast Paul Oomen, tweede bij de Amstel-jeugd en winnaar van de twee voorgaande edities van het Rabo/Amstel toernooi. De derde kanshebber was Matthijs Meijers, de sterkste jeugdspeler van Denk en Zet.
Na twee ronden warmgedraaid te hebben speelden Robert en Paul in de derde ronde tegen elkaar. Paul wist via een torenvork een paard te winnen en gaf daarna Robert geen kans meer. In de vierde ronde kwamen de nog ongeslagen Matthijs en Paul tegen elkaar uit. Paul won een pion, maar gaf vervolgens een loper weg waardoor Matthijs beter kwam te staan. Paul wist echter de stelling dicht te schuiven, waarna tot remise besloten werd.
In de vijfde ronde volgde de confrontatie tussen Matthijs en Robert, die Matthijs wist te winnen. Het was duidelijk dat Matthijs of Paul het toernooi zou gaan winnen. Beiden kwamen echter nog in grote problemen; Matthijs kwam zeer moeilijk te staan tegen Esmée, maar toen die vergat een ongedekte toren te slaan won Matthijs alsnog. Paul raakte zijn dame kwijt tegen Bohdi, die echter te passief ging spelen waarna Paul een aanval met twee torens inzette, die Bohdi zijn dame kostte. Paul besliste vervolgens de strijd alsnog in zijn voordeel.
De beslissing viel in de 8e ronde, toen Aryan op overtuigende wijze van Matthijs wist te winnen en Paul een lastige partij tegen Stefan won door een beslissende paardvork op dame en koning. In de laatste ronde wonnen Paul en Matthijs hun partijen en Paul won dus voor de derde keer op rij het toernooi voor Matthijs en Robert.
In groep A (13 jaar en ouder) begon Kenneth heel sterk, maar hij viel later wat terug. Tosca speelde een prima toernooi en werd derde in deze groep. Daniëlle deed het ook uitstekend en werd tweede, achter winnaar Stefan.
In groep B (11 en 12 jaar) speelde Esmée een bijzonder sterk toernooi en de winst in deze groep was dan ook een terechte beloning. Achter Esmée volgde een vijftal spelers van Denk en Zet, waarvan Tom (2e) en Brian (3e) met de bekers naar huis gingen.
Groep C (9 en 10 jaar) werd gewonnen door de eveneens zeer sterk spelende Aryan, die naast een mooie overwinning op Matthijs ook nog bijna van Robert wist te winnen. Eén foutje werd hem echter fataal, maar de eerste prijs in groep C is een mooie prestatie. Ook ex-Amstel lid Daniël speelde een sterk toernooi met een fraaie tweede plaats als resultaat. Daarachter volgde een drietal Amstel-spelers met evenveel punten (Sebastiaan, Sipke en Dylan), maar op basis van weerstandspunten ging de derde plaats naar Sebastiaan.
In groep D (7 en 8 jaar) speelden de jongste deelnemers en daar bleek Mike de sterkste. Een fraaie tweede plaats was er voor Amstel-speler Okke en ook de derde plaats ging naar de Amstel: Erik bleef Raoul, Joris en Mika op weerstandspunten voor.
Bij de senioren was Dawoord Asfar de sterkste met een score van 5½ uit 7, voor Mirza Bro en Pim Ydo (beiden 5 uit 7).
Henk Elserman en Gerben Roos kwamen een half puntje tekort werden respectievelijk vierde en vijfde.
Oud winnaar Olaf Cliteur eindigde met een score van 3½ uit 7 ditmaal in de middenmoot.

De jeugdschakers in actie