Klein verlies Amstel tegen VAS 3
Het jeugdteam heeft het niet gek gedaan tegen VAS 3: 1½ - 2½, als je bedenkt, dat ze tegen VAS 4 nog met 4-0 hadden verloren. Rowan Broekman op bord 3 was na 15 zetten het haasje. Verklaring: ging op jacht naar een stuk in plaats van te ontwikkelen en rocheren. Stephan Visser op bord twee was de tweede, die, na ongeveer 20 minuten eigen bedenktijd, het loodje legde. Verklaring: dacht op een gegeven moment mat in één te hebben, maar zag een paard over het hoofd, waardoor zijn stelling in elkaar stortte. Hij probeerde het nog dapper, maar toen zijn laatste stuk (een toren) er ook nog aan ging, was het snel bekeken.
Matthijs van Amerom speelde op bord 4 een mooi opgebouwde partij. Wist door een schaakje een toren te pakken en schoof daarna naar de volle winst. Natuurlijk zagen enkele volwassenen dat het nog sneller had gekund, maar hij deed het voorzichtig en secuur, met een prima schaakhouding. De langste partij was die van Simon Veldhuijzen op het eerste bord. Zonder meer een scherpe partij, die beide kanten uit kon gaan. Hij stond een kwaliteit voor, maar de tegenstander had een dreigende stelling door na wel 15 tot 20 minuten bedenktijd het juiste veld te vinden voor zijn dame. Het was daarna een goede beslissing van Simon om door herhaling van zetten mat in één te voorkomen.


Amstel jeugd verpletterd TOZ 1
Dinsdag 14 januari speelde het team van de Amstel weer eens buiten. Na de smadelijke nederlagen van de afgelopen tijd was het weer tijd voor eens iets anders en het zat al een beetje in de lucht. Simon Veldhuijzen, Rowan Broekman, Stephan Visser en Matthijs van Ameron betraden het speelveld in Amsterdam Noord voor de wedstrijd tegen TOZ 1. Stephan speelde aan bord één, Rowan aan twee, Simon aan drie en Matthijs aan bord vier. Voor deze strategie was gekozen om bij teveel tegenstand toch een puntje op bord drie te pakken ofschoon Stephan en Rowan er ook zin in hadden en Matthijs er echt voor was gaan zitten.
Stephan was de eerste die een punt pakte door in 20 zetten met twee torens en een loper voor te staan, en maakte het daarna netjes af (zwarte koning op h7, zwarte pionnen op h6, g7 en f7. Wit speelde dame naar e4, schaak, koning naar h8 waarop een toren met een vrije lijn van d1 naar d8 wandelde en mat gaf).
Rowan maakte er een tenenkrommende partij van. Hij liet de dame al het werk doen, hetgeen niet onaardig was. Stond eveneens twee torens voor maar verzuimde de HELE damevleugel te ontwikkelen. Op een onbewaakt moment kon wit schaak geven en eigenlijk kon wit EEUWIG schaak geven, echter daar eeuwig schaak niet in het boekje voorkwam verknalde Rowans tegenstander het, door te proberen toch op winst te gaan spelen en er een mat van te maken door een zet extra te doen en er een stuk bij te halen. Rowan had precies deze extra zet nodig om uit de benarde positie te komen (zwarte pionnen op a7, b7, c7, f7, g7 en h7, damevleugel onaangeroerd, toren op a8 en de koning op e8, witte dame vrij spel op g6. Nadat wit een loper in positie brengt zet Rowan zijn toren op f8 en kan zo met de koning voorlangs in het hoekje kruipen). Net toen de eindsprint in zou worden gezet gaf Rowan zijn toren op f8 (en zijn enige verdediging op de koningsvleugel) weg en stond oog in oog met een dame en een loper. Met meer geluk dan wijsheid redde hij zich ook hier uit (de zwarte dame had als laatste zet de toren op h1 gepakt, de damezet h1-h2 geeft hem de mogelijkheid de dame naar g8 te halen om zo de broodnodige verdediging op te zetten). Uiteindelijk komt hij ook nog een dame voor te staan, het tweede punt is dan snel gescoord.
Simon speelde op bord drie maar de tegenclub had geloof ik hetzelfde plan als wij en Simon speelde tegen de eigenlijke bord-1 kandidaat. Een zware partij waarbij de tegenstander langzaam werd gewurgd, een toren verloor, en uiteindelijk door een toren en een dame in een zielig hoekje ten onder ging. Het derde punt was binnen!
Matthijs was de tweede tenenkrommer, na een toren en een loper voor te staan, presteerde hij het om met twee torens, tegen een toren en twee paarden te moeten spelen doordat hij in drie zetten zijn hele voorsprong weggaf. Maar Matthijs zou Matthijs niet zijn als hij bij de pakken zou gaan neerzitten, zeker omdat er bij moet worden gezegd dat er nog wat andere stukken op het bord stonden. Weliswaar had Matthijs 6 pionnen en de tegenstander nog maar 3 naderhand, maar toch. Even leek het gedaan met Matthijs, wat uit zijn spel gebracht probeerde hij met twee torens wanhopig een lullige pion te verdedigen tot hij bedacht dat twee vrijpionnen eigenlijk veel beter waren om door te schuiven in plaats van maar hardnekkig een stomme pion te verdedigen. Het doorschuiven begon en al snel bleek de kracht van twee torens en twee vrijpionnen. Met een pion op d7, een toren op h8 en een toren op c1, zou hij makkelijk hebben kunnen doorlopen, maar hij koos de subtiele oplossing. De zwarte koning stond op b7, zijn eigen witte koning op b5 en nog een witte pion op a5. Matthijs speelt dan pion a6 en de witte koning moet naar a7 en Matthijs maakt het af met toren c7. Een fraai voorbeeld van niet te gretig maar behoedzaam het spel afmaken. Het vierde punt was binnen!!
JAWEL: 4 tegen 0 voor ons dus. SIR yes SIR!!!


Moeizaam begin Amsteljeugd in externe competitie
Even een stukje over het externe spel. Dit jaar spelen we weer sinds lange tijd extern mee. Helaas zijn we wat hoog ingezet en zijn de tegenstanders steeds wezenlijk ouder dan ons team. Alleen Simon wist tegen Almere een punt te scoren. De wedstrijden tegen Amstelveen en Zukertort waren, eeeeeeh ehem, wat minder.
Met name de laatste externe wedstrijd, daar vlogen de dames van het bord op een wijze die zijn weerga niet kende. Erg jammer want van de drie borden waar het gebeurde stonden onze jongens op stukwinst of positiewinst. Het is niet dat we de tegenstander niet aan zouden kunnen, maar op een of andere wijze is men zo gebrand op het eigen spel, dat men zo af en toe vergeet dat er ook nog iets als een tegenstander bestaat, die ook dingen loopt te bedenken.
Nou ja, kijken wat de toekomst nog brengen gaat!