Ruitschaak in de meivakantie
Na het dobbelschaak van vorige week werd er ook in de tweede week van de meivakantie een andere vorm van schaak gespeeld. Een speurtocht op Internet leverde een schaakvariant op die niemand ooit eerder had gespeeld: ruitschaak. Hierbij wordt het bord als een ruit neergezet, met de punten naar de spelers toe (zie foto linksboven). De stukken staan ook anders opgesteld, maar verder gelden de normale spelregels.
Met 14 jeugdspelers verdeeld over drie groepen begonnen we te schaken. Vooral in het begin was er regelmatig verwarring, met name over het spelen met pionnen. Sommige spelers hadden het eerder door dan anderen en het was Robert die het eerst zijn tegenstander mat wist te zetten. De speeltijd van een kwartier per partij was in een aantal gevallen echter tekort, dus er moest af en toe gearbitreerd worden.
In de kopgroep bleek Robert ook in het ruitschaak onverslaanbaar. Sipke deed het ook erg goed met 2 uit 3 en eindigde daarmee voor de dames Daniëlle en Tosca, die van de gelegenheid gebruik maakten om even bij te praten...
In de middengroep was Esmée de sterkste. Zij wist twee keer te winnen en moest alleen een half punt afstaan aan Marco. Kenneth werd hier tweede met 2 uit 3 voor Marco en Maarten.

De basisgroep bestond uit zes spelers. Niels begon hier heel sterk met 2 overwinningen, maar verloor in de laatste ronde van Jeroen, die daarmee de overwinning pakte. Niels eindigde als tweede, samen met Tim Rietveld die ook een score van 2 uit 3 behaalde. Matthijs, Dylan en Erik vonden het ruitschaak erg moeilijk en eindigden als 4e, 5e en 6e.

Voor de winnaars was er een 'snoep'-medaille en voor de rest van de spelers de geruststelling dat er volgende week weer 'normaal' geschaakt gaat worden. Een woord van dank aan Jan van Willigen, die de broodnodige assistentie verleende om alles in goede banen te leiden.

Dwayne