Terug naar wedstrijdschema
Amstel 1 Oosten Toren 2 4 - 4
Wim Eveleens (2020) Gerard Buskermolen (1792) 1 - 0
Patrick van Lommel (2047) George Halsema (1765) -
Theo Hendriks (2001) Hank Hoving (1923) 1 - 0
Jan Bosman (1870) Hans Rijniks (1931) 0 - 1
Cora van der Zanden (1836) Richard Zijlstra (1791) -
Mirza Bro (1832) Fred Bergen (1696) 0 - 1
Piet Geertsema (1822) Bert Kaizer (1817) 1 - 0
Huup Joosten (1808) Gerard Driessen (1719) 0 - 1
Teleurstellend gelijkspel Amstel 1 tegen Oosten Toren

Amstel 1 is er in de 3e ronde van de SGA-competitie niet in geslaagd het 2e team van Oosten Toren te verslaan. En dat terwijl er toch een zeer fors ratingverschil in ons voordeel was. De toon werd al min of meer gezet door de resultaten van de 2 vooruit gespeelde partijen, Cora en Patrick kwamen tegen lagere ratings niet tot winst, het werden 2 remises.
Afgelopen woensdag 9 december moesten er dus 3½ pt. gescoord worden om te winnen. Het begon allemaal uitstekend door een snelle overwinning van onze voorzitter. Theo had uit een gesloten Siciliaan een duidelijke drukstelling opgebouwd. De tegenstander gaf in die fase van de partij een stuk weg en gaf meteen op. Gezien de standen op de borden verwachtte ik op dat moment een 5-3 overwinning. Dat je zo nooit moet redeneren bleek uit het vervolg van het duel.
Jan verloor na een min of meer mislukte opening in het eindspel door een mooi paardoffer van zijn tegenstander, die zo een pion kon laten promoveren. Wim speelde een prima partij en won het dubbele toreneindspel op subtiele wijze. Stand 3-2 voor ons. Vanaf dat moment liepen Theo en ik en Patrick, die ook nog even kwam kijken, met onzekere gevoelens rond. De resterende 3 partijen gaven namelijk een onduidelijk beeld. Mirza had in de opening niets bereikt, kwam nu wel wat los maar wist eigenlijk geen raad met zijn stelling. Piet had weliswaar een kwal meer maar veel minder tijd, hij offerde die kwal terug voor een gevaarlijke vrijpion, maar duidelijk was het toch niet helemaal. En ook bij Huup kon het nog alle kanten op.
Het einde zou bloedstollend spannend worden, want in het laatste halfuur ging het bij Huup en Mirza lelijk mis : Mirza pakte een vergiftige pion, verloor een stuk en werd netjes opgebracht. Huup moest eigenlijk een iets mindere stelling defensief aanpakken, maar ging zelf aanvallen. Hij werd toen plotseling echter met een ondekbaar mat geconfronteerd en kon niets anders doen dan opgeven. Bij deze 3-4 achterstand moest het dus van Piet komen.
In een stelling waarin de tegenstander 3 keer dezelfde stelling had kunnen claimen, maar dat niet deed of bemerkte, hield hij als een ware snelschaakkampioen het hoofd koel en won met nog 42 seconden over op de klok. Eindstand 4-4. Als Amstellid en wedstrijdleider had ik er een paar grijze haren bij gekregen en ik denk dat ik niet de enige ben. Toen ik later het wedstrijdformulier nog eens bekeek, ontdekte ik dat alle partijen deze avond door de zwartspelers waren gewonnen. Hopelijk maken we in de volgende wedstrijd dit mindere resultaat goed !

Henk Elserman


Hier nog een tweetal links naar de verslagen van Oosten Toren.
Verslag van de twee vooruitgespeelde wedstrijden
Compleet verslag