Veel Amsteljeugd actief op basisscholentoerooi voor teams 2011
Springschans 1 Springschans 2
De Amsteljeugd was zeer goed vertegenwoordigd op het basisscholentoernooi voor teams dit jaar. Maar liefst 10 jeugdleden streden voor de Springschans en de Kwikstaart, die beide met twee teams deelnamen. Ook enkele ex-leden waren van de partij (Sebastian ten Voorde en Jasper Tuithof) en ook Jorn Hansen, die momenteel via de Jeugd Activiteiten Pas schaakles krijgt op de club, deed mee. Naast de vier teams van Uithoornse scholen, waren er vijf teams uit Amstelveen, waaronder een paar hele sterke zoals later zou blijken...

Kwikstaart 1 trad aan met Esmée, Jasper Tuithof en broer en zus Rosalie en Thijs. Kwikstaart 2 werd gevormd door Loek, Raoul, Mika en Ottavio. Bij Springschans 1 speelden Sebastian, Jeroen de Jong, Sander en Jorn. Het team van Springschans 2 bestond uit Erik, Calvin, Joris en Pam. Alle teams speelden tegen elkaar, waardoor er maar liefst 9 ronden gespeeld werden. Elk team had één keer een vrije ronde om even bij te komen (of om een potje te schaken tegen 'De Beer').

Al na enkele ronden werd duidelijk dat alleen het team van Kwikstaart 1 zich in de strijd om de bovenste plaatsen kon mengen. Esmée speelde een sterk toernooi en scoorde met 6 punten op bord 1 het best van alle Amstel-spelers. Jasper Tuithof deed het ook prima met 4 punten en Rosalie en Thijs (die niet op een schaakclub zitten - waarom eigenlijk niet?) scoorden beiden heel knap 5 punten. Uiteindelijk won dit team 6 wedstrijden en verloren ze alleen van de twee sterke Amstelveense scholen (1e Montessori en Michiel de Ruijter). Een fraaie derde plaats was de verdiende beloning. Omdat ze ook zeer overtuigend wonnen van de andere Uithoornse teams mag Kwikstaart 1 zich 'kampioen van Uithoorn' noemen.

Kwikstaart 2 was een jonger team en had het daardoor ook veel moeilijker. Toch wist Loek op bord 1 keurig 3½ punt te scoren, Raoul en Mika presteerden met resp. 2 en 2½ punt naar verwachting en Ottavio (geen clubspeler) scoorde toch nog drie remises. Prima gespeeld; jullie tijd komt nog jongens!

Voor Springschans 1 scoorde Sebastian op bord één 3 punten, maar dat hadden er meer kunnen zijn. Hij liet zich twee keer verrassen door 'mat achter de paaltjes', onder andere door Erik, de kopman van Springschans 2. Ook de 3 punten van Jeroen en de 4 punten van Sander waren een prima prestatie; beiden schaken nog niet zo heel lang en speelden hun eerste toernooi. Het geheime wapen van Springschans 1 was Jorn, die in de afgelopen Kerstvakantie van zijn vader heeft leren schaken en een maand later maar liefst 5 punten wist te scoren op zijn eerste toernooi! We hopen hem na de lessen van Henk Elserman als nieuw lid te mogen begroeten.

Springschans 2 was het 'beloften-team', geheel samengesteld uit spelers van groep 4 en groep 5. We kunnen dus nog een aantal jaren vooruit met deze talentvolle lichting. Erik scoorde 3 punten, Calvin 3½ punten, Joris zelfs 4 punten en Pam wist naast een knappe overwinning ook nog het beslissende halfje te scoren tegen Kwikstaart 2.

Samengevat een leuke middag, waarin Kwikstaart 1 terecht met een beker naar huis ging, Springschans 1 het prima heeft gedaan en zowel Kwikstaart 2 als Springschans 2 lieten zien dat er de komende jaren rekening met ze gehouden moet worden. Goed blijven oefenen, dan zijn de bekers over een paar jaar voor jullie!!

Dwayne

Uitslagen onderlinge wedstrijden
RondeWedstrijdUitslag
1Kwikstaart 1 - Kwikstaart 24 - 0
3Springschans 1 - Springschans 23 - 1
4Springschans 1 - Kwikstaart 21½ - 2½
7Springschans 1 - Kwikstaart 11 - 3
8Kwikstaart 1 - Springschans 24 - 0
9Springschans 2 - Kwikstaart 22½ - 1½
Eindstand
PlaatsSchoolPunten
11e Montessori16
2Michiel de Ruijter14
3Kwikstaart 112
4Willem Alexander9
5Springschans 27
6Springschans 16
7Kwikstaart 24
8Martin Luther King4
9De Cirkel0
 
Kwikstaart 1 met beker voor de 3e plaats Kwikstaart 2