Weggeefschaak voor teams in de voorjaarsvakantie

Precies 20 jeugdspelers kwamen in de voorjaarsvakantie een potje schaken. Het werd ditmaal weggeefschaak in teamverband. Met vier teams van 5 spelers speelden we een hele competitie (ieder team speelde tweemaal tegen elkaar), want het ging lekker vlot.

De belangrijkste afwijkende regels bij weggeefschaak zijn dat je moet slaan als je kunt en dat de koning een gewoon stuk is en dus ook geslagen kan worden. Je wint als je geen stukken meer hebt of pat staat.
Er was even wat verwarring hoe je nu pat kunt staan als de koning een gewoon stuk is, maar bij weggeefschaak houdt pat in dat je alleen nog pionnen hebt die niet kunnen spelen. Opvallend veel partijen werden op die manier gewonnen.
Er was zelfs één partij die in remise eindigde, hetgeen vrij zeldzaam is bij weggeefschaak. Jasper en Jeroen hielden in hun partij echter elk een loper over van ongelijke kleuren en daarmee kun je eindeloos blijven schuiven...

Het bleek dat weggeefschaak toch wel iets anders is dan gewoon schaken, want er waren opvallende uitschieters bij de individuele prestaties.
Zo was Niklas met 5 punten de topscorer van team 1, nog voor kopman Paul die een punt minder haalde. Fleur deed het ook prima met 3 punten. In team 2 een vergelijkbare situatie: Martijn werd topscorer met 5 punten voor kopman Robert.
Team 3 had met Maarten een weegggeef-expert in de ploeg, die al zijn partijen won. Ook Pam bleek erg goed in het weggeefschaak en haalde met 5 punten een prima score. De rest van team 3 met als aanvoerder Daniëlle bleek teveel gehecht aan de eigen stukken.

Team 4 was uiteindelijk de sterkste, al waren de verschillen klein. Het team met Esmée als aanvoerder won viermaal met 3-2 en eindigde hierdoor op de eerste plaats. Tim was hier de topscorer met een 100% score van 6 punten en ook Kees scoorde met 4 punten prima, terwijl de overige teamleden genoeg punten bij elkaar sprokkelden voor de overwinning.

Dwayne

Team 1 Team 2 Team 3 Team 4
Paul4 Robert4 Daniëlle1 Esmée3
Erik2 Tosca3 Maarten6 Suraj1
Jasper Kenneth2 Jeroen Tim 6
Niklas5 Martijn5 Dylan0 Calvin2
Fleur3 Romke0 Pam5 Kees4


Plaats Team Matchpunten Bordpunten
1 Team 4 4 16
2 Team 1 15½
3 Team 3 14½
4 Team 2 2 14