Terug naar wedstrijdschema
Amstel 1 (KNSB) wint van Het Spaarne met 4½ -3 ½
Amstel 1 (KNSB) (1985) Het Spaarne 1 (1869) 4½ - 3½
Joran Donkers (2129) Colleen Otten (2015) ½ - ½
Wim Eveleens (1942) Paul Ruber (1933) ½ - ½
Rik Könst (2050) Frans Arp (1894) 0 - 1
Theo Hendriks (1999) Aad de Bruijn (1988) 1 - 0
Carel Kok (1945) Sander Schilthuizen (1835) 1 - 0
Olivier Marincic (1830) Leo Littel (1809) ½ - ½
Patrick van Lommel (1922) Paul Neering (1752) ½ - ½
Willem Hensbergen (2062) Fer Mesman (1726) ½ - ½
De tweede ronde alweer. Waar we de eerste ronde winnend afsloten tegen Volendam mochten we deze keer thuis aantreden tegen Het Spaarne. Vorig jaar speelden we uit en behaalden we een ruime 6½ - 1½ overwinning op dit team, deze keer ging het thuis moeizaam. Nog vroeg in het seizoen en niet helemaal in vorm? Het feit dat de filatelisten ons hadden verdreven uit ons gewoonlijke speelzaaltje? Of sparen we onze krachten voor onze foutloze en objectieve analyses na de partijen? Of zijn we gewoon eigenlijk min of meer gelijkwaardig aan het Spaarne op dit moment en maken kleine foutjes het verschil? Misschien geven de partijen het antwoord.

Joran kwam, zag, en speelde remise op bord 1. Zijn reistijd kwam ongeveer overeen met zijn verbruikte tijd. Ik heb het verder niet goed gevolgd maar het leek me geen partij waar de vonken vanaf spatten. Daarna volgde Patrick aan bord 7. Een volgens mij onconventionele opening waar Patricks dame al vroeg de witte stelling binnenkwam. Optisch dreigend, maar nadat er wat stukken waren geruild stond wit volgens mij niet slechter - hoe dan ook werd de vrede getekend. Willem speelde ook remise op bord 8 in een partij die uitmondde in gelijke stukken (paard, twee torens, dame, en drie pionnen op beide vleugels) met een tegengestelde rochade. Willem leek wat verder met voorbereiden van een mogelijke aanval op de damevleugel maar hoe dan ook daar een remise.

Drie halfjes dus, waarbij de overige borden niet de indruk wekten dat het een grote overwinning ging worden. Ook geen overwinning trouwens. Wim aan bord 2 leek min of meer gelijkwaardig met nog wel veel op het bord, Rik stond naar mijn idee moeilijk (dicht centrum, zwart lang gerocheerd, en de witten rukten al ver op op die vleugel - zwart was niet bezig met een koningsaanval). Theo stond goed, maar Carel op bord 5 positioneel beroerd en Olivier op bord 6 had een tamme stelling. Kortom dat kon nog wel eens lastig worden.

Rik zijn stelling werd goed uitgespeeld door wit en Wim stevende af naar een partij waar echt niks meer uit te halen was dan een halfje. Maar 'gelukkig' vond de tegenstander van Carel een plan dat niet werkte. Twee stukoffers van wit leverden niet het resultaat op wat wit beoogde maar wel een pion als ik het goed heb. Carel won dus. Olivier had intussen remise gemaakt na een vlakke partij. Aangezien Theo daarna zijn partij won en Wim inderdaad remiseerde was de eindstand 4½ - 3½ voor de Amstel en staan we daarmee op 4 uit 2 samen met Bergen en BSG 3. Eind november alweer de derde ronde tegen HWP Haarlem 3 waar we hopelijk een goed vervolg geven aan een qua resultaat optimale seizoenstart!

Olivier Marincic