Terug naar wedstrijdschema
Goed begin van Amstel 2 met winst op Pegasus 1
Pegasus Amstelveen 1 (1695) Amstel 2 (1659) 3½ - 4½
Lucas den Boer (1887) Marcel Mol (1971) ½ - ½
Bart Stam (1827) Koen Beentjes (1827) 0 - 1
John Spinhoven (1779) Cora van der Zanden (1629) 1 - 0
Chris Kerkhoff (1607) Herman Freek (1748) ½ - ½
Michiel Haak (1578) Nick Strubbe (1600) 0 - 1
Ferry Weverling (1645) Huug Jansen (1563) 0 - 1
Hans Kooi (1656) Martin Steunebrink (1429) ½ - ½
Gerben Zeilinga (1582) Henk van Lonkhuyzen (1508) 1 - 0
Gisteravond 22 oktober speelde Amstel 2 in Amstelveen tegen Pegasus 1, een team waarin ook ons dubbellid Ferry Weverling meespeelt. Laten we met die partij beginnen. Om kwart voor negen stond Huug Jansen al een toren achter. Ferry had twee torens en een paard en Huug een toren en een loper en twee pionnen minder. Huug bleef stug doorspelen en na een uur had Ferry nog steeds niet gewonnen. De toekijkers, o.a. Huup Joosten en later Theo Hendriks, wisten wel hoe Ferry in een paar zetten kon winnen. Plotseling gebeurde het onvoorstelbare: via een loperschaak won Huug een volle toren. Ondertussen was het paard van Ferry ook al in de doos beland, geen idee hoe dat van het bord was gesprongen. Huug wist het resulterende eindspel gemakkelijk te winnen.

Marcel Mol, die voor het eerst in Amstel 2 speelde, dacht dat hij na een dame offer gewonnen stond, maar dat was ook zo als hij met de andere toren een zwarte loper op c8 had geslagen. Nu kwam hij in een toren en loper tegen toren en paard eindspel met een pion minder, dat hij toch heel knap remise wist te houden. Koen offerde eerst een kwal, won die daarna terug en via mooie combinaties met diverse schaakjes veroverde hij enkele witte pionnen. Zijn tegenstander was tenslotte helemaal dolgedraaid en ging door de vlag.

Cora gaf op zet 23 in gelijke stelling pardoes een pion weg waarna het niet meer te houden was. Herman kreeg een zware aanval over zich heen, maar door stug te verdedigen wist hij het remise te houden. Ook Martin Steunebrink, op het laatste moment ingevallen voor de zieke Olivier, speelde een knappe verdedigingspartij tegen een tegenstander die bijna 200 ELO punten sterker was. Henk van Lonkhuijzen heeft steeds iets beter gestaan, maar toen hij naliet een gratis pion op h3 te pakken en een wit paard op d5 toe liet, werden de dreigingen hem te machtig en stortte alles in.

Met de stand 3½ - 3½ kon ons jeugdlid Nick Strubbe remise maken door een zwarte vrijpion op f4 te slaan en daarna met de witte koning naar h1 te gaan, waarvandaan de zwarte loper, koning en vrijpion op h4 hem niet meer zouden kunnen verdrijven. Gelukkig, in dit geval, wist Nick niet van deze remise wending, dus bleef hij met zijn paard spelen. Zwart ging ineens door de vlag en Nick werd tot winnaar uitgeroepen. Er was wat consternatie want diverse mensen beweerden dat het remise was omdat Nick geen matpotentieel meer had. Maar met een wit paard geholpen door b.v. een zwarte loper kun je wel een matstelling creëren.

4½ - 3½ werd hiermee de einduitslag.

Piet Geertsema