Terug naar wedstrijdschema
Amstel 3 wint uiteindelijk niet van sterker EsPion 3
EsPion 3 (1476) Amstel 3 (1435) 4 - 4
Alfred Vellekoop (1585) Lex van Hattum (1543) 0 - 1
Harold van der Laan (1572) Henk van Lonkhuyzen (1508) 1 - 0
Frank Steensma (1572) N.O. (-) 1 - 0
Rob Schalekamp (1439) Sipke de Boer (1611) 0 - 1
Mick Vaassen (1373) Jan van der Sluis (1510) 0 - 1 (*)
Maarten Berg (1422) Jan Röling (1431) 0 - 1
Eugen Merkul (1447) Ton Kraaij (1307) 1 - 0
Jos Hillebrand (1397) Romke de Boer (1133) 0 - 1
Evenals de vorige keer begonnen wij met een man minder aan de wedstrijd. Op de middag van de wedstrijd had Joop Veldhuijzen zich helaas afgemeld wegens ziekte. Pogingen van Theo om op het laatste moment nog een vervanger te vinden liepen op niets uit, zodat wij met 7 man naar Amsterdam Zuid afreisden (0-1).

Ondergetekende speelde op bord 2 een zeer ingewikkelde partij met in het middenspel wederzijdse kansen. Op zeker moment probeerde de tegenstander de winst te forceren. Hij leek een winnende aanval op te zetten. Ik had echter simpelweg een tussenschaak kunnen geven en daarna een stuk gewonnen. Helaas heb ik dat in de hectiek van het spel niet gezien. Even later blunderde ik mijn dame weg en kon ik meteen opgeven. Ik moet gewoon vaker komen schaken (0-2).

Op bord 1 trok Lex de vorm van Tata Chess door. Hij speelde het hem bekende Noordse gambiet (nog erger dan het Morra gambiet, zei hij na afloop) en won (1-2). Jan Röling op bord 6 speelde een goede partij en won ook (2-2). Romke op bord 8 speelde degelijk. In een stelling met de zware stukken en nog de meeste pionnen beging de tegenstander een blunder waardoor Romke won (3-2).

Ook Sipke op bord 4 speelde een degelijke partij. Hij wist op zeker moment de laatste stukken af te ruilen waarna een gewonnen pionnenstelling overbleef (2-4). Met nog 2 partijen te gaan zag de ad-interim teamleider het rooskleurig in. Jan op bord 5 stond een loper voor en Ton op bord 7 had weliswaar weinig tijd maar stond ongeveer gelijk.

Wat ik verwachtte gebeurde, de tegenstander van Ton speelde snel en joeg Ton door de klok (3-4). Jan bleef echter stoïcijns onder de verwoede pogingen van zijn tegenstander om met een pionnen meerderheid op de koningsvleugel (2 om 3) door te breken. Toen de tegenstander te agressief speelde verloor hij pardoes een toren en kon hij opgeven (3-5).

Voor deze wedstrijd stond Amstel 3 in de stand stijf onderaan. Theo had ons op weg gestuurd met de opdracht: een overwinning is geen overbodige luxe... Welnu, met deze overwinning is er weer aansluiting met de middenmoot en kunnen we hopen op betere tijden. Als die achtste man ook nog eens meedoet gaat het dit seizoen zeker lukken!

Henk van Lonkhuyzen

Nagekomen bericht (*)
In tegenstelling tot wat iedereen dacht is deze wedstrijd in gelijkspel geëindigd i.p.v. gewonnen. De wedstrijdleider van de SGA heeft namelijk bepaald dat de partij van Jan van der Sluis voor ons is verloren i.p.v. gewonnen! Reden: Jan was al eens ingevallen in Amstel 2 en omdat hij niet was opgegeven als speler voor Amstel 3, bepalen de reglementen dat hij speler voor Amstel 2 is en dus niet in Amstel 3 mag spelen. Uiteraard helemaal buiten de schuld van Jan, maar gelukkig telt zijn winst wel mee voor zijn rating.